Nieuwe community moet modal shift containers versnellen

Multimodaal.Vlaanderen brengt expediteurs, verladers en rederijen samen rond het Inland Container Yard concept om de modal shift van containers (naar spoor en binnenvaart) te versnellen.

Trefwoorden: #binnenvaart, #container, #logistiek, #Multimodaal.Vlaanderen, #spoorvervoer

Lees verder

nieuws

( Foto: maximuz14 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Bij het Inland Container Yard (ICY)-concept staan rederijen zelf in voor het vervoer via barge of spoor van de containers vanaf of tot aan de dichtstbijzijnde containerterminal in het hinterland, waar zij depot houden van lege containers.

Op die manier worden lege containers niet meer opgepikt of teruggebracht naar de haven, wat op zich een halvering van het aantal vrachtwagenritten inhoudt. De volle containers worden bij ICY intermodaal vervoerd, waardoor enkel nog het traject tussen hinterland terminal en laad- of losplaats via de weg dient te gebeuren. De mobiliteits- en klimaatwinst van dit concept telt dubbel door. Dit concept levert voordeel op voor alle betrokken partijen.

In de nieuwe Community van expediteurs en verladers zal het Multimodaal adviespunt relevante containerflows identificeren en er de ICY business case van uitwerken, waardoor containers die normaal per vrachtwagen leeg opgepikt of vol binnengebracht worden in de Antwerpse haven geshift worden naar water of spoor. 50.000 vrachtwagenritten worden hierdoor jaarlijks uitgespaard.

De Community start in oktober voor een eerste periode van zes maanden. Expediteurs en verladers die willen toetreden tot de Community kunnen contact opnemen met Peter.Lagey@vil.be.