Start bouw nieuw sorteercentrum voor PMD-afval

Tijdelijke Maatschap Jan De Nul-Vauché en Val‘Up legden de eerste steen voor een nieuw sorteercentrum in het Henegouwse Ghlin. Dit is een Design&Build contract ter waarde van 30 miljoen euro.

Trefwoorden: #Jan De Nul, #PMD, #recycleren, #sorteren, #Suez, #Val'Up, #Vanheede, #Vuché

Lees verder

nieuws

( Foto: Jan De Nul )

ENGINEERINGNET.BE - Deze nieuwe site in Ghlin, vlakbij Bergen, speelt in op een concrete behoefte: huishoudelijke verpakkingen optimaal sorteren, zodat nog meer afval kan worden gerecycleerd.

Het sorteercentrum zal zich kunnen aanpassen aan de huidige uitbreiding en de toekomstige evoluties op het vlak van de sorteerrichtlijnen. De industriële installatie, die in de zomer van 2021 operationeel zal zijn, zal tegelijk nieuwe soorten plastic en het gebruikelijke pmd-afval kunnen sorteren.

Eens operationeel zullen tot 5.000 blauwe zakken per uur of 50.000 ton afval per jaar verwerkt kunnen worden.

Aan de ingang van het terrein komt een groot opslagbad voor plastics, groter dan vijf olympische zwembaden. Meer dan 50 machines en 150 transportbanden zullen het uitgebreide PMD-afval sorteren.

Om het verwachte kwaliteitsniveau te garanderen, wordt het centrum uitgerust met de meest geavanceerde technieken: 20 optische sorteringen, lucht- en ballistische afscheiders.

Eenmaal gesorteerd op soort, kleur en grootte, worden de kunststoffen samengeperst in kubussen. De lokale afvaldienst Fost Plus zal instaan voor de verkoop van deze restfracties.


ACHTERGROND
Val’Up is de nieuwe naam voor Valodec, de vereniging van Henegouwse intercommunales Idéa en Ipalle en private afvalsorteerbedrijven SUEZ en Vanheede.