Europa financiert “PhotonHub Europe” met 19 miljoen euro

Deze fotonica hub wordt een Europa-brede digitale hub voor fotonica innovatie en wil ondernemingen ondersteunen bij een snellere invoering van op fotonica gebaseerde technologieën.

Trefwoorden: #B-PHOT, #fotonica, #PhotonHub Europe, #VUB

Lees verder

nieuws

( Foto: VUB B-Phot )

ENGINEERINGNET.BE - Fotonica (wetenschap en technologie van het licht) is een digitale technologie die de traditionele industrie radicaal heeft veranderd. Fotonische technologieën worden gebruikt om producten te creëren in de meest uiteenlopende toepassingsgebieden zoals gezondheid, veiligheid, ruimtevaart, voeding, mobiliteit of energie.

Denk aan optische vezels die zorgen voor ultrasnelle online communicatie, optische sensoren die de kwaliteit van voedsel, lucht en drinkwater bewaken, zonnecellen die groene energie aanmaken, lasers die 3-D printing van metalen mogelijk maken, endoscopen voor minimaal-invasieve kijkoperaties, laserscanners voor zelfrijdende wagens, en optische sensoren voor robots.

Prof. Hugo Thienpont, directeur van Brussels Photonics (B-PHOT) aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en algemeen coördinator van PhotonHub Europe: "De Europese industrie mag onder geen beding de kans missen om volop op deze innovatiegolf in te zetten. Daarom moeten we de kennis en ervaring die aanwezig zijn in tientallen onderzoeks- en innovatiecentra in Europa bundelen."

Om de invoering en ontplooiing van fotonicatechnologieën voor de Europese industrie te versnellen, zal PhotonHub Europe een one-stop-shop voor fotonica oprichten met front-office op de Fotonica Innovatie Campus van de VUB. Via dit loket kunnen bedrijven toegang krijgen tot de expertise en de fotonica technologie platformen van 53 top onderzoeksinstellingen uit heel Europa.

PhotonHub Europe gaat van start op 1 januari 2021 en gedurende de eerste vier jaar van haar bestaan zal immers één-op-één-expertiseoverdracht voorzien worden met ongeveer 8.000 bedrijven. Daarnaast zullen 6.000 technici een praktische fotonica opleiding genieten in de technische faciliteiten, die verspreid liggen over heel Europa.

Verder zullen 280 bedrijven genieten van matchmaking met investeerders en meer dan 250 bedrijven zullen grensoverschrijdende innovatiesteun ontvangen, gesubsidieerd door de Europese Commissie.

De hub verwacht dat de activiteiten rechtstreeks zullen leiden tot het scheppen van meer dan 1.000 nieuwe hightech-banen in de Europese Unie, het genereren van ongeveer 1 miljard euro aan nieuwe inkomsten bij de ondersteunde bedrijven, en de investering van 125 miljoen euro aan nieuw durf- en groeikapitaal in start-ups en snel groeiende jonge bedrijven.