Supercomputer LUMI midden 2021 operationeel

LUMI komt in het datacenter te staan van CSC in Kajaani, Finland. België is, na Finland, de belangrijkste partner, en verkrijgt zo een dubbele rekencapaciteit voor de komende 5 jaar.

Trefwoorden: #AI, #België, #big data, #cloud, #CO2, #elektra, #Finland, #HPC, #HPDA, #IaaS, #KMO, #LUMI, #netwerk, #opslag, #rekencapaciteit, #stadsverwarming, #supercomputer, #supercomputing, #Vlaanderen, #warmwaterkoeling

Lees verder

research

( Foto: screen YouTube - LUMI )

ENGINEERINGNET.BE - Doel is om met LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) een platform te creëren voor AI en grootschalige simulaties met krachtige data-analyse.

De piekprestatie van LUMI zal 553 petaflop/s zijn, wat de capaciteit overstijgt van ‘s werelds huidige snelste supercomputer in Fugaku, Japan. Op het ogenblik van de operationalisering, midden 2021, zal LUMI tot de krachtigste supercomputers behoren.

De supercomputer is één element van een HPC en HPDA architectuur met ruime opslagcapaciteit, flexibele IaaS (Infrastructure-as-a-Service) en cloudservice componenten. De connectie met ultrasnelle netwerken verankert de LUMI architectuur in een complex Europees HPC/HPDA ecosysteem.

Onderzoeksgemeenschappen zijn nu aan het nadenken over hoe ze gebruik willen maken van de aanzienlijke toename van rekencapaciteit die LUMI zal bieden.

Vlaanderen wil de toepassing van supercomputing en big data analyse binnen onderzoek, industrie en overheden naar een hoger niveau tillen.

Door de zeer grote schaal en de specifieke architectuur van LUMI komt een aanzienlijke rekenkracht ter beschikking tegen een in verhouding lagere kost dan de eigen infrastructuur.

Met deze investering van 3,5 miljoen euro verdubbelt minstens de totaal beschikbare rekencapaciteit voor Vlaanderen voor de komende 5 jaar.

20% van de LUMI capaciteit is beschikbaar voor industrie, met een bijzondere aandacht voor innovatieve KMO’s. Dit zal de belangrijke opstap zijn om de competitiviteit en efficiëntie van de Vlaamse innovatieve ondernemer een boost te geven.

Elke partner heeft een deel evenredig aan bijdrage van het land aan de LUMI-financiering. Aangezien België, na Finland de belangrijkste partner in het consortium, zal dat deel aanzienlijk zijn. Andere partners zijn: Tsjechië, Denemarken, Estland, Ijsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland.

Het datacenter van LUMI gebruikt duurzame en CO2-neutrale elektra. Verder maakt LUMI gebruik van warmwaterkoeling, en de restwarmte wordt benut in het stadsverwarmingsnet.


Video: