Ruim 8 miljoen euro voor 12 innovatieve COOCK-projecten

VLAIO lanceert een tweede oproep voor projecten Collectieve Kennisverspreiding en Collectief Onderzoek en Ontwikkeling (COOCK), in navolging van de succesvolle eerste oproep in 2019.

Trefwoorden: #BIL, #bouw, #Centexbel, #COOCK, #data, #Flanders Make, #havens, #imec, #innovatie, #kunststofsector, #maakindustrie, #Sirris, #textiel, #Thomas More Kempen, #UAntwerpen, #UGent, #UHasselt, #VITO, #VLAIO

Lees verder

Techniek

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de eerste oproep voor COOCK-projecten zijn 30 projectvoorstellen ingediend, waarvan er 14 projecten werden gesteund voor circa 9.5 miljoen euro.

Tien maanden na de eerste oproep lanceerde VLAIO op 19 februari van dit jaar de tweede oproep voor COOCK-projecten. Half juni werden 25 projectvoorstellen ontvangen.

De oproep stond open voor projecten uit alle sectoren, waarbij onderzoeksorganisaties - waaronder collectieve centra, universiteiten en hogescholen, in samenwerking met federaties, bedrijfsnetwerken en intermediairen - hun kennis overbrengen naar ondernemingen.

Naast een ruime kennisverspreiding (artikels, website, lezingen en filmpjes), worden in deze projecten ook demonstraties, workshops, opleidingen en handleidingen voorzien, zodat ondernemingen de mogelijkheden van nieuwe technologieën te zien krijgen en deze ook kunnen uittesten.

Na evaluatie en selectie worden 12 van de 25 projectvoorstellen uit deze oproep gesteund met 8,04 miljoen euro. De gesteunde projecten zijn gericht op de maakindustrie, kunststofsector, textiel, bouw, havens en data-verwerking, met nadruk op de kleine tot middelgrote ondernemingen.


Geselecteerde projecten:

 • COBOFIN (Sirris): gebruik van collaboratieve robots, als assistent naast een ervaren operator, voor geautomatiseerd schuren en ontbramen van kleine reeksen werkstukken uit metaal en kunststof.
 • Visie in de maakindustrie (Flanders Make): moderne visiesystemen en beeldverwerkingstechnieken voor opmeten en detectie in industriële productielijnen.
 • Connected Manufacturing - voor een transparante productie op weg naar Industrie 4.0 (Sirris / Flanders Make): het connecteren van machines om een veelheid aan data uit productie te halen en te gebruiken om zo de productie te optimaliseren.
 • SURFACESCRIPT (Sirris): het functioneel micro- en nanotextureren van het oppervlak van een nieuwe generatie van componenten met behulp van lasertechnologie.
 • SWW 2.0 (WTCB / Thomas More Kempen / UAntwerpen): ontwerp en dimensionering (comfort, energie en gezondheid) van sanitair-warmwaterproductie-installaties, inclusief alternatieve energiebronnen zoals warmtepompen en zonne-energiesystemen.
 • BREPLA - Biobased fibre REinforced PLAstics (Centexbel – VKC / Sirris): transitie naar biogebaseerde composieten versnellen in de meubelindustrie, de transportsector en consumentengoederen.
 • Conditie-gebaseerd onderhoud (Flanders Make): het realiseren van predictief onderhoud gebaseerd op continu monitoren van de “conditie” van cruciale onderdelen in productiemachines.
 • QualiKnife (Sirris): Het verbeteren van de prestaties en levensduur van industriële messen.
 • Smart Port 2025 (Imec - UAntwerpen): verbeteren en versnellen van operationele efficiëntie in een haven ecosysteem door toepassing van intelligente en data gedreven technologieën.
 • COED - Computing on Encrypted Data (KU Leuven / L-Sec): mogelijk maken van gegevensverwerking op versleutelde data, waardoor persoonlijke, gevoelige en betrouwbare data veilig zijn te gebruiken in AI toepassingen.
 • DWI4Manufacturing (Flanders Make / UGent / UHasselt): opstellen aantal tools die bedrijven ondersteunen in het efficiënt creëren, gebruiken en onderhouden van Digitale Werk Instructies zodat de kwaliteit van complexe producten gegarandeerd blijft en personeel met minder trainingstijd is in te zetten.
 • Circular Bonding (Flanders Make / BIL / VITO): het ontwerpen van multi-materiaal lijmverbindingen die nadien ontbindbaar zijn om producten beter te kunnen herstellen, hergebruiken of recycleren.