Sonaca aan de tekentafel

Sonaca Group zal het casco ontwikkelen voor VoltAero’s hybride-elektrische Cassio vliegtuigen. Het zal instaan voor het productieklaar maken van het ontwerp en op de bouw toezien.

Trefwoorden: #elektrisch-hybride, #Sonaca, #vliegtuigen, #VoltAero

Lees verder

Techniek

( Foto: © VoltAero )

ENGINEERINGNET.BE - Wie uiteindelijk zal bouwen is nog niet uitgemaakt. Het Franse VoltAero heeft zijn HQ, design team en vluchtoperaties op de luchthaven van Royan-Médis (ZW Frankrijk).

Het slanke Cassio-ontwerp heeft helemaal vooraan vaste canards/neusvleugels en een hoge horizontaal verbonden staart boven de achteraan geplaatste vleugels. Daaronder, aan het einde van de romp de pusher-voortstuwing: een cluster elektromotoren met een verbrandingsmotor die als range extender dient.

De Cassio-reeks kent drie configuraties: de Cassio 330 met vier zitplaatsen en een gecombineerd hybride-elektrisch vermogen van 330 kW; de Cassio 480, zes stoelen en 480 kW; en de Cassio 600, 10 zitplaatsen en 600 kW. De eindassemblage wordt in ZW Frankrijk (regio Nouvelle Aquitaine) voorzien.

VoltAero hoopt bouwlicenties te verkopen in Noord-Amerika en Azië. De eerste leveringen van de Cassio 330 worden in 2023 verwacht. Ondertussen wordt proef gevlogen op het Cassio 1-testvliegtuig.


(LDS)