• 27/06/2012

EPS proefschriftprijs voor beheersing fusieplasma

Hennen ontwikkelde controlesysteem voor turbulente plasma in een fusiereactor. Hij leerde groeiende 'magnetische eilanden betrouwbaar op te sporen en te onderdrukken.

Trefwoorden: #differ, #fusiereactor, #hennen, #iter, #tokamak

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL -- Ingenieur Bart Hennen van de Technische Universiteit Eindhoven en FOM-instituut DIFFER (Dutch Instiute For Fundamental Energy Research) krijgt de proefschriftprijs 2012 van de afdeling plasmafysica van de European Physical Society.

Hennen ontwikkelde tijdens zijn promotie een controlesysteem voor het turbulente plasma in een fusiereactor of tokamak. Hij leerde groeiende 'magnetische eilanden’ - turbulente gebieden – betrouwbaar op te sporen en te onderdrukken.

Geen sinecure, want één miljoenste van een miljoenste van het vermogen in de verhittingsbundel kan de detector al volledig verblinden. Daarom ontwikkelden zij een filter dat zelfs de kleinste reflectie van de verhittingsbundel tegenhoudt terwijl het meetsignaal wordt doorgelaten. Door de gevoelige meting is de verhittingsbundel precies op het te stabiliseren eiland te richten. Bart Hennen: "Stel je een dartbord voor, dat ter hoogte van de maan allerlei kanten op beweegt. Wij kunnen met ons systeem keer op keer bulls-eye gooien, tegen de verblindende zon in."

Hennen deed zijn onderzoek bij de Duitse tokamak TEXTOR. Zijn werk is een stap naar volledige controle over het brandende plasma in toekomstige energie-producerende fusiereactoren zoals ITER.

Het proefschrift, ‘Feedback control of magnetic island suppression in tokamaks’, is hier te downloaden.


(KV)

(foto Differ: Bart Hennen testte zijn controlesysteem voor turbulent plasma bij de Duitse tokamak TEXTOR van het Forschungszentrum Jülich -FZJ)