Vlaamse plannen om van biologisch afval producten te maken

Het plan bio-economie van Vlaams minister van Economie & Innovatie Hilde Crevits legt de nadruk op onderzoek, innovatie en samenwerking tussen industrie en landbouw. Budget: 10 miljoen euro.

Trefwoorden: #B4Plastic, #bio-economie, #biologisch afval, #biomassa, #circulair, #Gent, #Hilde Crevits, #KU Leuven, #landbouw, #Orineo, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot brochure Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van dit plan is om van biologisch afval bruikbare producten te maken voor bijvoorbeeld voeding, cosmetica of de farmaceutische sector. Dit is een van de prioriteiten om de Vlaamse economie circulair te maken.

Het plan bio-economie kent 4 thema’s:

  • Innovatieve biomassaproductie, het zoeken naar nieuwe teelten en verhogen van opbrengsten. Bijvoorbeeld planten zoals de rubberpaardenbloem gebruiken als alternatief voor rubber.
  • Synthetische biologie en biologische prospectie, bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren gebruiken om chitine te maken, een grondstof voor medicijnen.
  • Technologische transformatie van biomassa en reststromen, bijvoorbeeld biomassa gebruiken om bio-afbreekbare bekers te ontwikkelen.
  • Technologie voor nieuwe waardeketens: beter zuiveren van bestaande afvalstromen om er nog meer bruikbare stoffen uit te halen.

Vlaanderen heeft enkele unieke troeven om een duurzame bio-economie te realiseren, die ook internationaal worden erkend. De Vlaamse onderzoekswereld is sterk in domeinen zoals biotechnologie, voeding, materiaaltechnologie, en chemie.

Deze jarenlange specialisatie heeft geleid tot een grote betrokkenheid van het bedrijfsleven en heeft de ontwikkeling ondersteund van lokale gespecialiseerde clusters. Ook de lange-termijn strategieën van de Vlaamse havens ondersteunen de ontwikkeling van biogebaseerde industrie.

Vlaanderen beschikt ook over een unieke concentratie aan kwaliteitsvolle infrastructuur. Bijvoorbeeld de ‘Bio Base Europe Pilot plant’ in Gent, waarbij door gebruik van bepaalde bacteriën het koolstof in uitstootgassen wordt omgezet in grondstoffen voor bioplastics.

Ook de KU Leuven heeft met TRANSfarm specifieke infrastructuur rond duurzame bio-economie. Dit laat bedrijven toe om hun innovaties sneller en goedkoper naar industriële capaciteit te brengen.

Daarnaast zijn er in Vlaanderen tal van bedrijven actief in de bio-economie die tot de wereldtop behoren. Zo is er bijvoorbeeld B4Plastic, dat met Vlaamse steun ecologische plastics uit groene organische bouwstenen ontwikkelde.

Ook Orineo kreeg in het verleden Vlaamse steun en ontwikkelt biogebaseerde alternatieven voor petrochemische producten. Zij mengen biogebaseerde harsen met reststromen om gietvloeren of meubelpanelen te maken.

Ook in de Vlaamse landbouwsector zijn innovatieve landbouwers bezig met lokale partners om nieuwe technologieën of waardeketens op te zetten. Een groeiende bio-economie creëert ook de mogelijkheid om nieuwe inkomstenstromen op te bouwen voor Vlaamse landbouwers.