Industrie 4.0 in de intralogistiek: moderne materiaalbehandeling

Steeds meer toepassingen en processen in de intralogistiek zijn gebaseerd op het concept van ‘smartfactory’ door de inzet van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). Het is de

Trefwoorden: #Industrie 4.0, #intralogistiek, #Remmert

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het is de toekomst, maar toch moeten bedrijven zichzelf durven te vragen of AI de weg vooruit is. Bedrijven kunnen namelijk veel tijd investeren in het implementeren en aanleren van een tool op basis van AI of ML, terwijl de beslissingen genomen door zo’n systeem soms moeilijk te begrijpen zijn.

De meerwaarde van AI en ML kan variëren per toepassing, daarom wordt er van geval tot geval afgewogen en beoordeeld wat de meerwaarde is of kan worden.

Om bedrijven op weg te helpen naar de smartfactory en de juiste keuze te maken, geeft Ralf Kruse, directeur Datatechniek bij Remmert, drie focuspunten.

 1. De relatie tussen mens en machine herzien
  De automatiseringsgraad van een bedrijf definieert de smartfactory van morgen. Veel handelingen kunnen daardoor uitgevoerd worden zonder menselijke tussenkomst. Maar vergis je niet: werknemers zijn niet overbodig, ze nemen juist nieuwe taken op zich, zoals toezichthoudende activiteiten en interventie. Zulke functies vereisen alleen een andere kwalificatiegraad. Een intuïtieve software, bijvoorbeeld, met bedieningsoppervlak kan door het personeel worden aangeleerd, zodat het mogelijk wordt gemaakt om bepaalde tools intelligent te besturen en te bedienen.
  In een connected intralogistiek systeem geldt als vuistregel: hoe groter, hoe complexer. De gebruikersinterface van de software moet daarom een begrijpelijk, modulair en transparant ontwerp zijn. Programmeurs en ontwikkelaars doen er goed aan te kiezen voor duidelijke en heldere gebruikersinterface, bijvoorbeeld in de vorm van pictogrammen. Deze efficiënte interfaces gaan een belangrijke rol spelen in de industrie 4.0.

 1. Bestaande en nieuwe installaties strategisch combineren
  Om van een smartfactory een succes te maken, is de evolutie van systemen een belangrijke factor. In het bijzonder zelfs het parallelle gebruik van bestaande en nieuwe installaties. Machines die modulair uitgebreid en gecombineerd kunnen worden, tillen bedrijven naar een hoger niveau. Het gebruik van modulaire automatiseringsoplossingen biedt een enorme flexibiliteit en garantie voor de toekomst voor de gebruikers om op de nogal fluctuerende eisen te kunnen reageren.

 1. Het versterken van het creatief zoeken naar toepassingen
  Waar anders heel wat tijd gaat over communicatie- en leveringsprocessen tussen machine, fabrikant en klant, stelt een samenwerking tussen Remmert en de Universiteit van Hamburg machines in staat om betekenisvolle veranderingen te herkennen en zich autonoom voor te bereiden op de nodige configuratiewijzigingen. Dergelijke wijzigingen omvatten bijvoorbeeld het aanpassen van de configuratie van een machine of het vervangen van machineonderdelen. Door dit project, genaamd  Adam (Autonoom adapterende Machines) kunnen machines zich zelfstandig aanpassen aan onbekende omgevingsfactoren.”Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.