• 26/03/2012

Vertaling van NBN EN-normen in het Nederlands

NBN neemt initiatief om meer EN-normen in Nederlands te vertalen, en pakt alvast uit met een vertalings-prioriteitenlijst waaraan het zich wil houden.

Trefwoorden: #en, #en-normen, #nbn, #normen

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Het NBN neemt initiatief om meer EN-normen te vertalen. Het pakt alvast uit met een vertalings-prioriteitenlijst waaraan het zich wil houden.

Sinds 1984 zijn de nationale normalisatie-instituten verplicht om de Europese normen in nationale normen om te zetten. Daar waar normen van Belgische oorsprong (NBN) worden opgesteld en beschikbaar zijn in het Frans en Nederlands, zijn de EN (Europese) normen slechts in drie officiële versies verkrijgbaar: Engels, Frans en Duits.

De laatstgenoemde normen worden niet systematisch vertaald en de vertalingen worden uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van de betrokken nationale normalisatie-instelling.

De EN-normen zijn een belangrijke schakel voor de interne markt en voor de verwezenlijking van doelstellingen zoals het waarborgen van vrij verkeer van goederen en diensten. Daarom is er nood aan EN-vertalingen van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat ze op doeltreffende en coherente wijze worden ingevoerd en toegepast.

Rekening houdend met de vraag naar beschikbaarheid van normen in de landstalen die in een aantal domeinen tot uiting komt, heeft het NBN, na een enquête bij de voornaamste gebruikers, een prioriteitenlijst vastgesteld voor de vertalingen in het Nederlands. Voortaan zal jaarlijks een dergelijke raadpleging plaatsvinden, met het doel een consensus te bereiken.

De prioriteitenlijst:
normenlijst.xls


(KV) (afbeelding NBN)