• 26/03/2012

Havenbedrijf Gent saneert voormalig stort La Floridienne verder

Onderzoeken en werkzaamheden moeten dam werpen tegen arseenvervuiling in kanaalzone.

Trefwoorden: #arsenicum, #bodemsanering, #kluizendok, #la floridienne

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Gedurende de komende weken en maanden worden in de kanaalzone Gent-Terneuzen enkele werken uitgevoerd die moeten leiden tot de sanering van het voormalige stort La Floridienne. Het meest in het oog springende werk is de bouw van een zuiveringsinstallatie.

Bij de bouw van het Kluizendok werd het terrein van het toenmalige chemische bedrijf La Floridienne gesaneerd. Het toenmalige stort werd ingekapseld. Ruim een jaar geleden werd vastgesteld dat met arseen vervuild water in het kanaal wordt geloosd.

Alle onderzoeken doen inmiddels vermoeden dat het ter plaatse ingekapselde afval intact is. Het met arseen vervuilde afgevoerde water is wellicht afkomstig vanuit de afdeklaag die bovenop het afval werd aangebracht.

Gedurende de komende weken en maanden worden enkele werken uitgevoerd. Het meest in het oog springende werk is de bouw van een zuiveringsinstallatie. Die zal het regenwater dat in de afdeklaag terechtkomt, opvangen en zuiveren alvorens het in het kanaal geloosd wordt.

Ook het grondwater dat van onder het terrein wordt opgepompt, wordt hierdoor gezuiverd. Sedert 1 maart startte de aannemer met de voorbereidende werken. Eind maart vangen de werken op het terrein aan zodat tegen 1 mei de waterzuiveringsinstallatie operationeel is.


(KV) (foto haven Gent)

ACHTERGROND
Om een beter beeld te krijgen van waar het met arseen vervuilde water vandaan zou kunnen komen, zijn al heel wat onderzoeken uitgevoerd.

Momenteel worden verricht of voorbereid:
- Meting geloosd water
- Meting niveau grondwater: elke week verricht het Havenbedrijf peilmetingen om het niveau van het grondwater op te meten.
- Regenwater: het Havenbedrijf wil weten of en in welke mate het regenwater dat in de afdeklaag terechtkomt, vervuild geraakt.

Naast een uitgebreide monitoring worden op het terrein ook een aantal werken uitgevoerd:
- Plaatsen zuiveringsinstallatie
- Extra meting grondwater
- Aanpassingen scheidingswanden
- Herstel toezichtputten
- Herstelling rioolstrengen