• 01/08/2012

Alvast 3,92 miljoen euro steun toegezegd voor nieuwe zeesluis Terneuzen

Havenbedrijf Gent opgetogen met Europese financiering voor nieuwe zeesluis in Terneuzen.

Trefwoorden: #havenbedrijf gent, #terneuzen, #zeesluis

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Havenbedrijf Gent vernam onlangs dat een Europese financiering voor de planstudiefase voor de nieuwe zeesluis in Terneuzen, is goedgekeurd.

Op maandag 19 maart ondertekenden Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits en haar Nederlandse collega van Transport Melanie Schultz van Haegen reeds het akkoord over de kostprijsverdeling voor de realisatie van de nieuwe grote en diepe zeesluis in Terneuzen. Deze historische stap liet meteen toe de fase van plannen te starten.

Minister Crevits diende vervolgens bij de Europese Commissie, samen met Nederland, een projectaanvraag in voor de cofinanciering van de planuitwerkingsfase. Bij monde van minister Crevits vernam het Havenbedrijf dat Europa hiervoor een subsidie van 3,92 miljoen euro toekent. Dat is 50% op een investeringsbedrag van 7,85 miljoen euro.

De nieuwe grote zeesluis is cruciaal om de haven boven de huidige goederenoverslag van 50 miljoen ton te doen uitgroeien.

Na het eerdere Vlaams-Nederlandse financieringsakkoord geeft deze beslissing over de Europese cofinanciering aan bedrijven en potentiële investeerders zekerheid om hun toekomstplannen in de Gentse haven verder te ontwikkelen.


(KV) (foto haven Gent)

ACHTERGROND
De Gentse haven is de tweede grootste economische zone in België. De haven staat voor 70.000 jobs, goed voor 15% van de tewerkstelling in de provincie Oost-Vlaanderen.

Een 300-tal bedrijven in en rond de haven zorgen voor een toegevoegde waarde van 7 miljard euro. Havenbedrijf Gent meldt dat dit neerkomt op een toegevoegde waarde die per ton goederenoverslag tot drie maal hoger ligt in vergelijking met vele Vlaamse havens.