VUB steekt 2,6 miljoen euro extra in wetenschappelijk onderzoek

De Vrije Universiteit Brussel geeft haar onderzoek een extra injectie van 2,6 miljoen euro om de negatieve effecten van de corona-maatregelen voor een deel te compenseren.

Trefwoorden: #FWO, #research, #VUB, #wetenschappelijk onderzoek

Lees verder

Nieuws

( Foto: sheeler - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De wetenschappers waren niet alleen beperkt in hun onderzoek, maar werden ook nog eens extra belast doordat het onderwijs online ging.

Naast corona speelt ook de introductie van Open Science en nieuwe privacyregels in de wetenschap een extra belastende rol voor onderzoek. Ook daarvoor is de extra investering bedoeld.

Vicerector Onderzoek Karin Vanderkerken: “We willen hiermee wetenschappers extra steun geven om hun onderzoeken verder te doen, die door de corona-pandemie flinke averij opgelopen hebben.”

Deze maatregel betekent dat de basisfinanciering voor de vakgroepen in het academiejaar 2020-2021 wordt verdubbeld. Praktisch betekent dit dat dringende onderzoeksverlengingen van wetenschappers kan worden gefinancierd.

Vanderkerken: “De noden in het onderzoek zijn hoger dan we met dit extra bedrag kunnen dekken. Extra middelen van de overheid voor universiteiten en voor het Fonds van Wetenschappelijk Onderzoek zijn dan ook meer dan essentieel.”