Doctors gezocht voor Vlaamse PhD Cup 2021

Hoe leg je complex wetenschappelijk onderzoek uit in mensentaal? SciMingo daagt samen met Radio 1 en Eos Wetenschap doctors uit om hun jarenlange onderzoek in 3 minuten te presenteren.

Trefwoorden: #doctoraat, #PhD Cuo, #SciMingo, #wetenschappelijk onderzoek

Lees verder

Opleiding

( Foto: © Kevin Faingnaert )

ENGINEERINGNET.BE - De ontwikkeling van een zelfhelende robot, het kweken van hoornvliescellen of het opsporen van auteurs van middeleeuwse teksten. Stel je voor dat je jou hier als onderzoeker vier jaar lang in vastbeet. Om aan het eind van de rit de vraag te krijgen om dat doctoraat in 3 minuten samen te vatten. Op een glasheldere en -als het even kan- meeslepende manier. Met camera’s en spots op jou gericht, terwijl een aftelklok genadeloos seconden wegtikt.

Dat is de uitdaging die SciMingo jonge wetenschappers bij de Vlaamse PhD Cup voorschotelt. Onmogelijk? Toch niet, zo bewees Bert Van Den Bogerd (UAntwerpen) die de wedstrijd in 2020 won.

Mediatraining
De PhD Cup wil jonge doctors zo aansporen om met hun onderzoek naar buiten te komen. En dat is nodig, meent VRT-wetenschapsjournalist Koen Wauters: “Corona maakt het belang van goede wetenschapscommunicatie meer dan ooit duidelijk. Onze samenleving heeft nood aan wetenschappers uit alle disciplines die hun kennis en inzichten met het publiek delen.”

Wauters is een van de coaches die de deelnemers tijdens een vierdaagse media- en communicatieopleiding zal begeleiden. “Via presentatie-, schrijf-, camera- en interviewtraining leren we hun helder en correct over hun onderzoek te communiceren.”

Wedstrijdverloop
Na die training barst de wedstrijd los. De ontknoping volgt bij de finale op 11 oktober. Daarin strijden acht onderzoekers in de Handelsbeurs in Gent voor de hoofdprijs: een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro, een ticket om een videocollege te geven aan de Universiteit van Vlaanderen en de kans op een boekpublicatie bij Academia Press.

Al wie in de voorbije twee jaar tot doctor promoveerde, kan zich tot eind juni registreren via phdcup.be.