Het Centre Spatial de Liège groeit

Het Centre Spatial de Liège (CSL, ULiège) breidt zijn infrastructuur en testcapaciteiten uit. Wallonië en de federale staat, via Belspo, tellen hiervoor 18 miljoen euro neer.

Trefwoorden: #Belspo, #cryogene, #CSL, #ESA, #EUCLID, #Luik, #ruimte, #vacuümkamer

Lees verder

research

( Foto: Atelier Architecture Lavaux )

ENGINEERINGNET.BE - CSL bouwt twee nieuwe gebouwen aan weerszijden van de huidige faciliteiten op het Liège Science Park. Er komt een nieuwe, 12 m hoge opslaghal van 580 m2 voor testapparatuur (draagconstructies, thermische panelen, ...) en voor CSL-klantencontainers tijdens testcampagnes.

Voorts wordt er ook een nieuwe cleanroom gebouwd. Er komt een ISO7-deel (normaal netheidsniveau, klasse 10.000) van 580 m2 en een ISO5-deel -een ISO-klasse 5 cleanroom mag maximaal 105 of 100.000 deeltjes van 0,1 µm of 3.520 deeltjes van 0,5 µm per m³ lucht bevatten- van 420 m².

Tot slot komt er ook een nieuwe vacuümkamer die met een diameter van 7 meter tegelijk de grootste is van het CSL. Deze FOCAL-7 (Facilité Optique de CAlibration à Liège,) wordt bijna 14 m lang. Binnenin komt er een 12 m lange en 4 m brede, hyperstabiele optische bank op een seismische plaat.

Met een nieuw thermisch stikstofsysteem en cryogene lussen wordt het mogelijk optische kalibraties uit te voeren van toekomstige ruimte-, wetenschappelijke of aardobservatie-instrumenten in de buurt van het absolute nulpunt. CSL, dat in 1964 werd opgericht en nu een honderdtal hooggekwalificeerde medewerkers telt, wil hiermee zijn expertise op het gebied van optische ruimtekalibratie consolideren.

Het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) financiert 11 miljoen euro, gedekt door een contract met ESA. Wallonië draagt ??7,4 miljoen euro bij, die voornamelijk naar de aankoop van de FOCAL-7 vacuümkamer gaat.

"De lucht- en ruimtevaartsector in Wallonië telt 1.800 directe voltijdse jobs en maakt een jaaromzet van 350 miljoen euro. De Waalse regering wil via haar Waalse herstelplan een Waalse waardeketen van de ruimte ontwikkelen, bijvoorbeeld in de sector van draagraketten, als onderdeel van de New Space dynamiek”, aldus Willy Borsus, vicevoorzitter van de Waalse regering, minister van Economie en Onderzoek.

De ingebruikname is gepland voor 2024.


ACHTERGROND
Op 17 mei begon het CSL vacuümtesten op ESA’s EUCLID- telescoop in zijn FOCAL-5 vacuümkamer. De telescoop heeft een diafragma van 1.2 m, een visual imager (VIS) en een nabij-infrarood spectrometer en fotometer (NISP). De testen zullen 50 dagen duren en moeten het instrument valideren dat gedurende vijf jaar het uitdeinen van het heelal in kaart wil brengen en vooral donkere materie en donkere energie wil onderzoeken. EUCLID wordt de tweede helft van volgend jaar gelanceerd.