Reflecterend textiel zorgt voor meer opbrengst bifaciale zonnesystemen

EnergyVille / KU Leuven heeft met succes agro-textiel getest als reflector om de energieopwekking van zonnesystemen te verbeteren. Dit textiel werd ontwikkeld door Beaulieu Technical Textiles.

Trefwoorden: #EnergyVille, #KU Leuven, #textiel, #zonnepanelen

Lees verder

research

( Foto: © KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Een groot deel van de fotovoltaïsche zonne-energiesystemen wereldwijd is geïnstalleerd met grondmontagesystemen. Modules met zonnepanelen die aan beide zijden licht absorberen hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen, dankzij de technologische vooruitgang die fabricage ervan vergemakkelijkt.

De prestaties van bifaciale systemen hangen sterk af van het reflectievermogen van de ondergrond. Doorgaans kan een prestatieverhoging van 5% tot 15% worden verwacht wanneer systemen boven gras of zand worden geplaatst.

Beaulieu Technical Textiles, een Belgische producent van geweven technisch textiel, en onderzoekers van EnergyVille/KU Leuven hebben nu wit reflecterend textiel getest als een andere mogelijkheid.

Dit polymeertextiel, geheten Magnifield, is waterdoorlatend en is met eenvoudige bevestigingen aan de grond vast te maken. Het is meerdere jaren bruikbaar en recyclebaar.

Magnifield is getest in een opstelling met bifaciale modules op het dak van het EnergyVille 1-gebouw, waar een teststructuur en meetapparatuur beschikbaar zijn voor demo-projecten. De andere twee ondergronden bestonden uit gras en het gewone dakoppervlak.

In een eerste fase werden de modules in open lucht gebruikt om het volledige potentieel te zien. In een tweede fase werden ze omgeven door zwart doek om realistische montageomstandigheden in een systeem met meer modules te simuleren.

De energieopbrengst ten opzichte van gras steeg met respectievelijk 16% en 10% in open lucht en onder realistische omstandigheden. Dit kan het gebruik van dit textiel in toekomstige energiecentrales de investering waard maken.

"We zijn nu bezig met de uitvoering van experimenten op proefschaal, om verder te werken aan installatiemethoden en om de langetermijnprestaties van Magnifield te beoordelen", aldus Roy Kerckhove, Sales Director bij Beaulieu Technical Textiles.