Brussels Airport en skeyes testen drones voor vogelwering

De drones worden ingezet om de aanwezige vogels te monitoren en ze indien nodig weg te leiden van de vliegtuigen. De testen gebeuren in veilige omstandigheden tijdens de normale operaties.

Trefwoorden: #Brussels Airport, #drone, #Skeyes

Lees verder

Techniek

( Foto: Brussels Airport / Skeyes )

ENGINEERINGNET.BE - Om de mogelijkheden van innovatief gebruik van drones te verkennen, organiseren Brussels Airport en skeyes testdagen met drones in veilige en beveiligde omstandigheden. skeyes is verantwoordelijk voor het toelaten van dronevluchten in het luchtruim rond de Belgische luchthavens.

Na een succesvolle test met een veiligheidsdrone in april, wordt nu een drone ingezet voor het monitoren van vogels. Het is noodzakelijk om vogels weg te houden van de start- en landingsbanen, zowel voor hun veiligheid als voor de veiligheid van het vliegverkeer.

Tijdens de testen, die zijn gestart op 9 september en een aantal dagen duren, worden de drones van Citymesh ingezet voor het weren van vogels: om hun aanwezigheid in kaart te brengen, hen te monitoren en, indien nodig, weg te leiden van de vliegtuigen.

De Bird Control Unit van de luchthaven patrouilleert regelmatig op het vliegveld om de aanwezigheid van vogels te beheersen. Tijdens de testdagen wordt het gebruik van drones als extra hulpmiddel voor de Bird Control Unit getest.

Gezien de grote oppervlakte van het luchthaventerrein en het feit dat bepaalde gebieden moeilijker bereikbaar zijn met de auto, kan een drone een nuttig middel zijn om het terrein te inspecteren.

De drone wordt gebruikt voor monitoring, inspectie en om de locaties waar vogels en andere dieren zich bevinden in kaart te brengen. De drone is ook uitgerust met een luidspreker die de geluiden van roofvogels nabootst, als een natuurlijk afschrikmiddel om vogels op afstand te houden.

Het doel is na te gaan of het gebruik van een drone voor deze taken de efficiëntie verhoogt en de mogelijkheden van het gebruik van een drone tijdens normale luchthavenoperaties te testen en te evalueren.

Tijdens de testdagen worden dronevluchten uitgevoerd in veilige omstandigheden waarbij efficiënte en reactieve operationele coördinatieprocedures worden toegepast die zijn opgesteld in nauwe samenwerking tussen de luchtverkeersleiders in de skeyes-toren en het personeel van het Airport Operations Centre op Brussels Airport.