Samenwerking IBA en SCK CEN voor productie actinium-225

IBA (Ion Beam Applications) en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN kondigden een strategisch R&D-partnerschap aan om de productie mogelijk te maken van actinium-225, een nieuwe veelbelovende radio-isotoop om kanker te behandelen.

Trefwoorden: #IBA, #isotoop, #kanker, #nucleair, #SCK CEN

Lees verder

research

( Foto: Oak Ridge National Laboratory - Flickr )

ENGINEERINGNET.BE - De nucleaire geneeskunde is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Een van de meest recente evoluties is de opkomst van radiotheranostiek, een samentrekking tussen ‘therapie’ en ‘diagnostiek’.

Dit biedt een belangrijk alternatief in kankerbestrijding. Het gebruikt radio-isotopen die tijdens het vervallen straling uitzenden, waarmee kankercellen zowel nauwkeurig gelokaliseerd als vernietigd kunnen worden.

Een van de meest veelbelovende theranostische radio-isotopen is de alfastraler actinium-225 omwille van haar interessante eigenschappen. De straling die de radio-isotoop tijdens het vervallen uitzendt, doet kankercellen afsterven. Het beperkt zich daarbij tot de kankercellen en spaart het omliggende gezonde weefsel.

Daarnaast heeft de radio-isotoop ook een halfwaardetijd van 10 dagen, wat een vlot logistiek- en distributieproces mogelijk maakt. Vandaag de dag lopen er talrijke studies naar het potentieel van actinium-225 om meerdere kankertypes te bestrijden.

Om deze therapeutische oplossing zo breed mogelijk toegankelijk te maken, moet actinium-225 van hoge kwaliteit in grote hoeveelheden beschikbaar zijn. Door hun expertise en middelen te bundelen, zullen SCK CEN en IBA het pad kunnen effenen voor de grootschalige productie voor patiëntgebruik.

Het strategische R&D-partnerschap zal eerst de technische en economische haalbaarheid van het project diepgaand evalueren. Op basis van die evaluatie plannen beide partners de bouw en indienststelling van een productie-eenheid op de site van SCK CEN in Mol.

De samenwerking past binnen de implementatie van het Belgische regeerakkoord, dat naar aanzienlijk meer en betere kankerbehandelingen streeft, en verstevigt de leidende positie van België in de nucleaire geneeskunde.