• 05/04/2012
  • |     BB

Nieuwe vzw Plan C streeft naar vernieuwing in afvalstoffenbeleid

Vlaanderen in Actie: informeel netwerk binnen OVAM leidt tot oprichting Plan C rond duurzaam materialenbeheer.

Trefwoorden: #afval, #afvalstoffen, #materialen, #ovam, #plan c, #via, #vlaanderen in actie

Lees verder

Techniek

( Foto: Plan C )

ENGINEERINGNET.BE – Wat in 2006 binnen OVAM begon als een groepje van gelijkgestemden dat vernieuwing in het afvalstoffenbeleid wilde bereiken, is nu een heuse vzw geworden met al meer dan 500 leden: Plan C.

In Plan C, of het Vlaams Transitienetwerk Duurzaam Materialenbeheer, werken deskundigen, netwerkers, visionairs en bestuurders samen aan een economie en samenleving die op duurzame wijze met materialen omgaat.

Het uitgangspunt is dat technologische vernieuwing op zich niet zal volstaan. De manier waarop materialen in onze economie circuleren moet grondig worden omgebouwd.

De Vlaamse overheid, met name de OVAM, was vanaf de start een belangrijke partner en aanjager. Plan C sluit ook nauw aan bij het overkoepelend proces Vlaanderen in Actie (ViA) van de Vlaamse Regering.

De visie, methodologie en actiegerichte instelling van Plan C past binnen het thema 'Duurzaam materialenbeheer', dat binnen ViA als één van de 13 centrale uitdagingen is aangeduid.

Verschillende initiatieven en experimenten ontstonden reeds onder impuls van Plan C of konden rekenen op de actieve inbreng van het netwerk.

Enkele daarvan zijn FISCH (Flanders Initiative for Sustainable Chemistry), Innomatik, iMade, Open Greenforce of Chemical Leasing in Vlaanderen. Deze initiatieven kenmerken zich allen door nieuwe samenwerkingsverbanden tussen partijen, waardoor originele oplossingen ontstaan.

Voorlopig zal de OVAM ook voorzien in huisvesting en faciliteiten aan de vier werknemers die zich volledig kunnen inzetten voor vzw Plan C.

Andere werkingsmiddelen komen van VITO, Agentschap Ondernemen en Diensten Algemeen Regeringsbeleid. Prof. Karel Van Acker, coördinator van het Materials Research Centre van de KU Leuven, zal het voorzitterschap waarnemen.


ACHTERGROND
Heb je een idee voor een grensverleggende actie? Wil je meedoen met een actie? Of wil je op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt binnen Plan C?
Iedereen kan lid worden van Plan C: http://www.plan-c.eu/sluit-je-aan