EnergyVille/VITO sleutelt aan innovatief batterijbeheersysteem

Elektrische auto’s zitten boordevol elektronica. Deze dient niet alleen om te assisteren tijdens het rijden, maar ook om de toestand van de batterijen te monitoren en hun werking eventueel bij te sturen, via een batterijbeheersysteem (BMS).

Trefwoorden: #batterij, #elektrische auto, #EnergyVille, #monitoring

Lees verder

research

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Een BMS zorgt er bijvoorbeeld voor dat alle individuele batterijcellen tijdens het ont- en herladen netjes binnen de marges blijven waarbinnen de hoogste veiligheid maar ook de langste levensduur heerst. In feite monitort het BMS voortdurend de veiligheids- en gezondheidsstatus van de batterij en geeft het op basis daarvan opdracht om de prestaties bij te sturen.

Momenteel ligt het BMS meestal boven op de batterijmodule, als een uitwendig brein bestaande uit een centrale computer, een dichte bedrading en tal van sensoren. Het BMS neemt niet alleen extra plaats en gewicht in de elektrische auto in, ook de bedrading is vaak vrij complex en zorgt ervoor dat de batterijconstructie een tijds- en kostenintensief proces is. Bovendien bemoeilijkt die configuratie het mogelijke hergebruik van de batterij omdat het BMS vaak dient te worden vervangen.

Met zogenaamde slimme batterijcellen kunnen die problemen worden verholpen. Daarbij ligt de ‘intelligentie’ van het BMS verspreid over de module, ingebed in de individuele cellen. ‘Bij slimme cellen is de hardware van het BMS rechtstreeks gekoppeld aan de individuele cellen’, zegt Serge Peeters van VITO/EnergyVille.

Nog een voordeel is dat de cellen zo al ‘slim’ zijn wanneer ze uit de batterijfabriek komen. Hun toestand wordt dus van in het prille begin gemonitord, en de cellen dragen die informatie met zich mee tijdens hun volledige levensduur.

Maar dat is dus voor straks, want de slimme-cel-technologie moet eerst nog worden ontwikkeld, op punt gesteld en uitvoerig getest en gedemonstreerd. Een eerste ontwikkelingsstap gebeurt momenteel in de batterijlabs van VITO/EnergyVille, onder meer in het kader van Europese Horizon 2020-financiering via de projecten Current Direct en NAIMA. ‘