• 11/04/2012
  • |     BB

Solvay Energy en Havenbedrijf op zoek naar partner voor biomassacentrale

Nieuwe projectvennootschap Antwerp Biopower zal als eerste taak hebben operationele partner te zoeken voor biomassacentrale op site van Solvay in Antwerpen.

Trefwoorden: #antwerp biopower, #biomassa, #energie, #havenbedrijf, #solvay

Lees verder

Nieuws

( Foto: Solvay, luchtfoto van Solvay’ s site in Lillo, waar het terrein voor de bouw van de biomassacentrale beschikbaar is )

ENGINEERINGNET.BE -- Solvay Energy en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zetten een stap verder in het traject om de haalbaarheid te onderzoeken van een elektriciteitscentrale op biomassa op de site van Solvay in de haven van Antwerpen.

Eind maart 2012 hebben beide organisaties een overeenkomst ondertekend waarmee ze een projectvennootschap oprichten. De eerste taak van Antwerp Biopower zal erin bestaan een operationele partner aan te trekken.

Samen met die partner zal de vennootschap een financiële haalbaarheidsanalyse van de op te richten centrale uitvoeren, waarna er een belangrijk evaluatiemoment volgt.

Tot de intrede van een operationele partner zal Solvay Energy nv een aandeel van 60% nemen en het Havenbedrijf een aandeel van 40%.

De op te richten centrale, die houtmassa als brandstof zal gebruiken, zal een capaciteit hebben van 200 tot 400 MW, wat overeenkomt met het jaarverbruik van 500.000 tot één miljoen gezinnen.

Vooraleer kan beslist worden de biomassacentrale te bouwen moet het project nog een aantal cruciale toetsingen doorstaan.

Naast de haalbaarheidsstudie zal met de Vlaamse overheid nagegaan worden of het project past binnen het Vlaamse duurzaamheidsbeleid en kan rekenen op een adequate steun.

Pas als dit het geval is, kan er sprake zijn van een investeringstraject en kunnen elementen als capaciteit en investeringsbedrag worden vastgelegd.

Beide partijen zijn alvast ambitieus en hopen in 2018 te starten met de bouw van de centrale.