NMBS kiest Siemens Mobility voor installatie ETCS Level 2-technologie

Siemens Mobility haalde een contract binnen van de NMBS om 390 treinen en stuurcabines uit te rusten met het Europese treinbesturingssysteem (ETCS) Level 2. Dankzij deze upgrade kan de vloot efficiënter bestuurd worden.

Trefwoorden: #ETCS, #NMBS, #Siemens Mobility, #treinen, #veiligheid

Lees verder

Techniek

( Foto: Siemens Mobility )

ENGINEERINGNET.BE - Siemens Mobility zal de onboardunit leveren en staat ook in voor de ondersteuning van de installatie in alle treinen van de vloot. De nieuwe technologie zal trouwens niet alleen de bestaande nationale functies in België en Luxemburg ondersteunen.

Doordat een aantal van de gemoderniseerde treinen opnieuw vergund zijn, kunnen de activiteiten mogelijks ook worden uitgebreid naar Duitsland en Nederland. Het bedrijf zal bovendien 10 jaar lang instaan voor het onderhoud van het ETCS-systeem en voorziet een onlineoplossing voor sleutelbeheer om de treinbesturing verder te digitaliseren.

De modernisering van de vloot gebeurt aan de hand van een integrale aanpak waarbij een voertuigspecifieke systeemintegratie wordt uitgewerkt. Waar mogelijk worden de essentiële onderdelen van de bestaande ETCS-onboardunit behouden.

Door te investeren in de upgrade naar ETCS Level 2 zullen de Belgische Spoorwegen kunnen beantwoorden aan de meest recente Europese basisnorm V3.6.0 voor de veiligheid van de spoorwegen.

Het nieuwe systeem vereenvoudigt ook latere upgrades naar de volgende ETCS-versies volgens TSI-normen (technische specificaties voor interoperabiliteit), die de basis vormen voor bijkomende functionaliteiten zoals automatische treinbesturing (ATO).