Extra investeringen in spoornet voor optimalisering goederentransport

Naast de klassieke investeringsdotatie voor de komende 3 jaar, heeft de federale regering extra budget (357 miljoen euro) vrijgemaakt, uit de Belgische en Europese herstelplannen (RRF), aan bijkomende ondersteuning voor de klanten van Infrabel.

Trefwoorden: #goederen spoor, #Infrabel

Lees verder

nieuws

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - In de periode 2022-2024 zal Infrabel 2,497 miljard euro uit de klassieke dotatie investeren in de veiligheid, stiptheid en capaciteit van het spoornet.

Boven op dit bedrag, dat door de beheersorganen van de onderneming werd goedgekeurd, worden voor de periode 2022-2024 twee bijkomende enveloppes vrijgemaakt voor klanten van Infrabel: één van 135 miljoen euro via de Europese RRF-middelen en één van 222 miljoen euro via het Belgische herstelplan (voor 2022-2024).

De Europese middelen worden voornamelijk gebruikt voor de noodzakelijke verdere modernisering van het spoornet. In het Belgische herstelplan dient 180 miljoen euro ter ondersteuning van het goederenspoorvervoer en gaat het resterende saldo naar de werken aan de As 3 (lijn Brussel-Luxemburg).

Het grootste deel van de 180 miljoen euro gaat naar de investeringen in havens. In de haven van Antwerpen wordt rangeerstation Antwerpen-Noord vernieuwd en wordt ook geïnvesteerd in andere havenfaciliteiten.

De wissels en spoorbundels in Gent-Zeehaven en naar spoorvernieuwingswerken in de haven van Zeebrugge worden vernieuwd en wordt er geïnvesteerd in de veiligheidsuitrusting van de Kennedyspoortunnel op de lijn Antwerpen-Gent.

Voorts gaat er 1,82 miljoen euro naar de terminal van Genk-Goederen, een investering die meerdere ondernemingen ten goede zullen komen in de industriezone van Genk-Zuid.

In het zuiden van het land gaat 18,42 miljoen euro naar de vernieuwing of aanleg van aansluitingen die nodig zijn voor de zware industrie en de logistiek, wat honderden extra jobs zal scheppen of veiligstellen.

Ongeveer 6,5 miljoen euro dient om de doorstroming van het treinverkeer te verbeteren op de as Athus-Maas die de Belgische havens via Namen en Bertrix verbindt met de Luxemburgse grens.