Green Last Mile project moet e-commerce duurzamer maken

In het project Green Last Mile (E-Pack) gaat VIL, in samenwerking met vijftien bedrijven, een uniforme rekentool ontwikkelen die webshops, logistieke dienstverleners en consumenten zal helpen om duurzame keuzes te maken.

Trefwoorden: #e-commerce, #logistiek, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: dashu83 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De opmars van online winkelen is sinds de coronacrisis nog meer in een stroomversnelling gekomen.

Niet alleen kopen steeds meer Belgen online, ook het aantal pakketjes per Belg stijgt en het online aanbod wordt steeds breder. Dat zorgt voor een steeds groter debat over de duurzaamheid van e-commerce.

Enerzijds veroorzaakt het verpakkingsmateriaal bergen afval en stijgt de overlast door bestelwagens die de stad doorkruisen. Er worden steeds meer vragen gesteld over de zin en onzin van levering op dezelfde of de volgende dag en de impact van gratis retourneren.

Anderzijds zijn er ook onderzoeken waarin aangetoond wordt dat in een één-op-één vergelijking en in de juiste omstandigheden, e-commerce net duurzamer kan zijn dan offline shoppen. Die omstandigheden situeren zich op een aantal vlakken: de gekozen levermethode, het type verpakking, het type voertuig, de efficiëntie van de route en daarnaast ook de woonplaats van de consument (ruraal vs. stedelijk) en hoe de consument zich verplaatst naar een afhaalpunt (te voet of met de auto).

Met dit project wil VIL een tool ontwerpen die inzicht geeft in de duurzaamheid van verschillende lever- en verpakkingsmethodes en materialen. VIL-projectleider Geert Verbelen: “De tool zal door logistieke dienstverleners en webshops gebruikt kunnen worden om de impact van lever- en verpakkingskeuzes duidelijk te maken aan hun klanten.”

De deelnemende bedrijven aan dit project zijn: APCOA Parking, BD Logistics, Bleckmann, bpost, De Gele Flamingo, DHL Parcel, GLS, Mondial Relay, PostNL, Proximus, Runners Lab, Schoenen Torfs, Streekmarkt.be, Telenet en Urbike en de projectpartner is VITO.