• 19/04/2012
  • |     BB

BEMAS Innovation Award 2012 voor Pruftechnik (+video)

Op de eerste dag van de Maintenance2012-vakbeurs in Antwerpen is een draadloos monitoringsysteem van Pruftechnik als beste innovatie van het jaar uit de bus gekomen.

Trefwoorden: #bemas, #easyfairs, #innovation, #innovation award, #kris peeters, #mainnovation, #pruftechnik

Lees verder

vakbeurzen

( Foto: Pruftechnik )

ENGINEERINGNET.BE -- Voor de tweede maal op rij richten Belgian Maintenance Association en beursinrichter easyFairs met de steun van Maintenance Magazine de BEMAS Innovation Award in.

Bedoeling is onder de deelnemende leveranciers aan de vakbeurs op zoek te gaan naar de grootste onderhoudsgerichte innovatie.

In totaal waren er dit jaar 15 inzendingen. Daaruit had een onafhankelijke jury van onderhoudsprofessionals vooraf drie finalisten geselecteerd.

Dat waren dit jaar Mainnovation met een nieuw KPI dashboard; Pruftechnik met een draadloos onderhoudsmonitoring-systeem; en U&I Learning met interactieve e-learning oplossingen en 'serious games' voor het opleiden en begeleiden van werknemers.

De award ging uiteindelijk naar Pruftechnik met zijn 'Vibconnect RF'-systeem op basis van draadloze sensoren.

Het winnende systeem maakt ten volle gebruik van de mogelijkheden van draadloze signaaltransmissie. Het bestaat uit sensormodules - telkens 2 sensoren en een zender - die on site op de machines gemonteerd worden. De sensoren registreren op het meetpunt niet alleen de trillingen, maar ook de temperatuur.

De diverse sensormodules verzenden hun gegevens vervolgens draadloos naar een centrale eenheid, over afstanden tot 300 meter en via de 868 MHz band.

Innovatief is ongetwijfeld de mogelijkheid om een 'energieverzamelaar' als voeding te gebruiken voor de draadloze modules: die transformeert trillingen in elektrische energie. Daarnaast zijn ook een lithiumbatterij of een klassieke 24V-voeding mogelijk.

De innovatieprijs werd door Karel Tobback, kabinetschef economie en sociale zaken van het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters overhandigd aan Alain Naets, Algemeen Directeur van Pruftechnik België.


VIDEO VAN HET WINNENDE SYSTEEM: