Ierse zijlader gaat krabrijden

Het Ierse Combilift, sterk in zijladers, pakt uit met de Combi-MR4 met Dynamic 360° Steering, die zowel voor / achter- als zijwaarts en schuinwaarts / diagonaal (crabbing) rijdt. Vanwege corona werd het nu pas voorgesteld.

Trefwoorden: #Combilift, #joystick, #zijlader

Lees verder

Techniek

( Foto: Combilift )

ENGINEERINGNET.BE - Bijzonder is dat dit voertuig alle richtingen uit kan terwijl hij in beweging is, zonder stoppen. De vier wielen, waarvan de achterste twee voor de aandrijving zorgen, worden individueel aangestuurd. De chauffeur beschikt over een ‘stuur’ en over een ‘joystick’.

Met het ‘stuur’ verandert hij de richting. Met de joystick, die links en rechts kan, past hij de positie van alle vier wielen tegelijk aan waardoor het toestel -zonder te hoeven stoppen- een zijwaartse richting uit loopt. Moeilijk? De vorkliftenbouwer heeft het veeleer over ‘zeer intuïtief’.

Op dezelfde joystick vindt de chauffeur alle andere hydraulische functies (vorken stijgen, dalen, openen,…) terug. Op een display krijgt hij op elk ogenblik de stand van de wielen te zien. Dat is vooral bij het vertrekken uit stilstand interessant om weten, natuurlijk.

De nieuwe technologie biedt de vierwielertruck een manoeuvreerbaarheid die men eigenlijk enkel bij machines met drie wielen terugvindt. De machine komt in twee versies: de eerste verzet 2.500 à 3.000 kg, de tweede 3.500 à 4.500 kg.

Met het verlaagde voorplatform -het dek is maar 380 mm hoog- kan het toestel bovendien zijn lading ook lager wegzetten in de rekken wat de dode ruimte vermindert en dus een verdere optimalisering van het magazijn mogelijk maakt. De machine neemt naast langere stukken -balken, buizen,…- ook palletten op de vorken.

Opmerkelijk ook wel is dat de nieuwe machine bedoeld is voor zowel binnen -in het magazijn- als buiten -op de werf. De truck trekt door geleide gangen van 2.265 mm. Zijdelingse stootwielen houden hem binnen de smalle gang. Nabijheidssensoren voorkomen dat de chauffeur tegen de rekken zou aanrijden.

De nieuwe machine werd al uitgebreid getest bij klanten, zoals de Nederlandse TABS Group (Timber & Building Supplies), die nu 16 exemplaren geleverd krijgt. De toestellen hebben veiligheidsvoorzieningen en optioneel een hoogteselector en of niveau indicator.

Deze ‘klantgedreven’ innovatie kan de truckbouwer voortaan ook vrij makkelijk op andere vierwieltoestellen zetten. Hij plant ze alvast op zwaardere machines. CEO Martin McVicar is zeer optimistisch voor de toekomst van de business. “We zitten in alle Europese markten met dit nieuwe product. Bedrijven willen snel groeien. Met de MR4 kunnen ze hun beschikbare ruimte maximaliseren.”

Hij lichtte ook het ‘free warehouse design’ serviceaanbod van het bedrijf toe. “We zijn een productbedrijf maar hebben ook een tiental ingenieurs die de layout van het magazijn voor de klant (her)tekenen zodat ze hun ruimte met onze machines kunnen maximaliseren.”

Over Combilift
Dit bedrijf, dat een omzet maakt van zo’n 350 miljoen euro met een 700 medewerkers in Ierland en een 150-tal in het buitenland, zette wereldwijd al meer dan 65.000 units in de markt. In 2021 boekte het zijn beste jaar ooit in bestellingen: 10.278 stuks.

De fabriek wist er 7.740 te produceren. Meer dan 60% van de machinęs zijn er nu elektrisch. Het bedrijf investeerde steeds al fors in O&O. Vorig jaar ging weer 7% van de omzet naar productontwikkeling. Combilift zette 3,6 miljoen euro bestellingen voor Rusland on hold. Ook zijn verkoop legde het er stil.

ACHTERGROND
Crabbing -opzij voortlopen, m.a.w. net zoals een krab zijwaarts alle richtingen uit kunnen- is helemaal niet evident voor een vorklift. Je ziet het al even gebeuren bij AGV’s met zogenaamde mecanumwielen.

Zo heeft het Turkse Sekizli Makina zowel heftrucks als AGV’s op mecanumwielen. Een ontwikkeling waarmee Okta Lift in 2017 al uitpakte. Door deze bijzondere wielen individueel en in combinatie aan te drijven gaat het voertuig, vanuit stilstand, eender welke richting uit. Nadeel van dit soort wielen, dat in de zeventigerjaren werd uitgevonden: je hebt een vlakke, gladde vloer nodig en je haalt er geen grote snelheden mee én… ze zijn duur.

En toen was er het Zweedse Max Truck AB, dat in 2009 uitpakte met zijn prototype MaxTruck 2T. Deze vierwieler met telescopische arm loopt op vier servogestuurde zwenk/kantelwielen die 360° kunnen draaien. Een computer stuurt de positionering van de vier wielen. Het Max-wiel staat niet verticaal maar schuin.

Bij het ter plaatse draaien maakt het wiel een cirkelboog waarmee het toestel vanuit stilstand alle kanten op kan. Het bedrijf dat in 2005 van start ging, door het samengaan van techneut Max Segerljung en ondernemer Conny Lindström, produceerde een vijftigtal trucks tussen maart 2012 en eind augustus 2018 toen het failliet ging.

En nu is er dus dit nieuwe voertuig.