Goederenoverslag North Sea Port gestegen in Q1-2022

De goederenoverslag via zeevaart in North Sea Port nam in het eerste kwartaal van 2022 met meer dan 6% toe. De gevolgen van corona worden gestaag weggewerkt. De EU-sancties tegen Rusland laten zich in de overslag nog niet optekenen.

Trefwoorden: #container, #haven, #North Sea Port, #overslag

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - In het eerste kwartaal van 2022 boekten de bedrijven in North Sea Port 17,7 miljoen ton goederenoverslag via zeevaart. In vergelijking met dezelfde periode in 2021 (coronajaar) is dit een stijging van 6,2%.

Opvallend is dat sinds het dieptepunt in het derde kwartaal van 2020, de maritieme goederenoverslag kwartaal na kwartaal blijft stijgen. De sancties tegen Rusland hebben in het eerste kwartaal van 2022 geen dalend effect op de overslag gehad. Ook de handel met Oekraïne bleef stabiel.

In het eerste kwartaal van 2022 deden droge bulk, stukgoed en ro/ro het goed tegenover hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De overslag van droge bulk (9,4 miljoen ton, +11,6%) kent een vierde sterk kwartaal op rij met onder meer ijzererts.

Ook het conventioneel stukgoed (2,6 miljoen ton, +5,4%) zit in de lift met onder meer cellulose. Het volume van het ro/rovervoer (1 miljoen ton, +15,8%) neemt ook toe.

Het aandeel van vloeibare producten (4,1 miljoen ton goederen, -3,8%) neemt af evenals dat van de containers (0,5 miljoen ton, -9,8%).

De goederenoverslag via de binnenvaart is verder in opmars met het beste kwartaal ooit. North Sea Port registreerde 16,2 miljoen ton goederen die per binnenvaartschip werden aan- of afgevoerd.