• 23/04/2012

Probiotica voorkomen problemen met Listeria

Het lijkt mogelijk de kans op ziekte door Listeria te verminderen. Bijvoorbeeld door het inzetten van de probiotische bacterie Lactobacillus paracasei.

Trefwoorden: #Lactobacillus paracasei, #listeria, #Probiotica

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- De bacterie ‘Listeria monocytogenes’ blijft een bron van zorgen voor de voedingsindustrie. Zelfs kleine aantallen daarvan kunnen mensen besmetten. Bovendien zijn de potentiële gevolgen niet min: miskraam, doodgeboren kind, hersenvliesontsteking, longontsteking,... zelfs overlijden is mogelijk.

Het lijkt evenwel mogelijk de kans op ziekte door dit micro-organisme te verminderen. Bijvoorbeeld door het inzetten van de probiotische bacterie Lactobacillus paracasei. Wanneer dit in de darm terechtkomt, daalt het aantal Listeria-bacteriën dat erin slaagt door de darmwandbarrière te dringen met 46 %.

Het achterliggende mechnisme is verrassend. Het probioticum alleen is namelijk onvoldoende om listeriosis te voorkomen. Lactobacillus paracasei reageert namelijk net op… een proteïne dat Listeria uitscheidt om zich aan de darmwand te hechten. Lactobacillus paracasei maakt van deze stof gebruik om aan de darmwand te hechten. Ze doet dit in de plaats van Listeria, met als gevolg dat ze deze kwalijke bacterie verdringt.

De betrokken onderzoekers meldden dat ze verwachten dat er op een dag een pil of probiotische drank wordt ontwikkeld die het risico vermindert dat mensen ziek worden door het consumeren van een voedingsproduct dat is besmet met Listeria.


(KV) (Purdue University, USA) (foto wikipedia)