• 31/05/2012

Strooien we binnenkort nutraceutica in plaats van zout?

Encapsulatie nutraceutica opent perspectieven voor voedingsindustrie.

Trefwoorden: #encapsulatie, #nutraceutica

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- ‘Nutraceutica’ zijn additieven of andere ingrediënten die uitgesproken gezondheidseffecten zouden hebben: denk maar aan vitamines, antioxidanten en andere heilzame stoffen.

Een wetenschapper is bezig aan de ontwikkeling van een methode om deze in te kapselen, zodat ze gevrijwaard zijn van uitwendige invloeden en daarbij horende degradatie.

Hij haalt alvast goede resultaten met iota-carrageen, dat nu reeds wordt gebruikt in zeer veel voedingsmiddelen als verdikkingsmiddel en stabilisator.

Dat carrageen vormt een stabiele, amorfe structuur met kleine, microscopische zakjes, waarin zich watermolecules bevinden. De truuk bestaat er nu in dat water te vervangen door de nutraceutica. Zo ontstaat een vezelstructuur met daarin die heilzame stoffen.

De onderzoeker slaagde er alvast in dit te doen met curcumine, een stof die effectief zou zijn tegen ontsteking, kanker en obesitas.

De vezels zouden in een later stadium tot kleine partikeltjes kunnen worden gehakt, zodat ze op het eten kunnen worden gestrooid, zoals zout of peper.

Er is ook nog onderzoek gepland dat ertoe moet leiden dat de nutraceutica niet té snel vrijkomen in het lichaam. Nu gebeurt dat binnen het half uur, maar het is beter dat dit pas gebeurt na drie uur, omdat ze zich dan in de darm zijn terechtgekomen, een plaats waar ze vlotter raken geabsorbeerd.

In de toekomst zou het ook mogelijk moeten worden de hoeveelheden nutraceutica in het iota-carrageen op te drijven. De kans bestaat trouwens dat met die technologie later ook andere stoffen, zoals medicijnen of hormonen, zullen worden geëncapsuleerd.


(KV) (Purdue University, USA) (foto The Inquisitr)