• 23/04/2012

Bietenloof: van kostenpost naar winstgevend product

Na de bietenoogst blijft het loof op het land waar het gaat rotten en CO2 en lachgas, een broeikasgas, produceert.

Trefwoorden: #bieten, #loof, #RuBisCo, #TNO

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL -- Dat is zonde, want bietenloof kan een nuttige grondstof zijn voor vleesvervangers, kunststof en biobrandstof. TNO hielp om ondernemers samen te brengen in een Technologiecluster rond nieuwe toepassingen voor bietenloof.

Een paar jaar geleden nam Paul a’Campo afscheid van de suikerindustrie, waar hij leiding gaf aan de agrarische- en later de R&D afdelingen.

Bietenloof is een waardevolle grondstof, stelt a’Campo: "Om te beginnen kun je het persen. Het vocht dat vrijkomt bevat RuBisCo, een eiwit dat onder andere bruikbaar is in vleesvervangers of om milkshakes te laten schuimen."

"Daarna kun je het loof inkuilen. Ook dan komt vocht vrij en dat bevat organische zuren waarmee je kunststoffen kunt produceren. Wat er overblijft, is bruikbaar voor biobrandstof. Je kunt het ook terugbrengen op het land als structuurverbeteraar."

"Zo benut je bietenloof volledig en duurzaam. Het verandert van een kostenpost in een winstgevend product."

In een Technologiecluster is aangetoond dat het op het land laten van bietenloof eigenlijk een verspilling is.

Relatief kleine hoeveelheden kleur- en geurvrij RuBisCo kunnen al gewonnen worden. Dit moet opgeschaald worden naar grotere hoeveelheden en er moeten afnemers gevonden worden.

Met de ontwikkeling van andere producten is men op de goede weg, we gaan beslissingen nemen over de processen en de producten die we willen ontwikkelen.

De bijdrage van TNO was en is belangrijk. Niet alleen vanwege de hoogwaardige kennis, maar ook omdat TNO zich inspande om de bedrijven uit de keten bij elkaar te krijgen.


(GL)