Overzichtstentoonstelling SPA©E - The Human Quest

In Antwerp Expo, het voormalige Bouwcentrum, loopt nog tot en met 30 juni de tentoonstelling SPA©E - The Human Quest. Blikvanger is er de 1:1 replica van de maanlander van het Amerikaanse NASA.

Trefwoorden: #Antwerp Expo, #SPA©E, #tentoonstelling

Lees verder

Nieuws

( Foto: SPA©E )

ENGINEERINGNET.BE - De tentoonstelling bestaat overwegend uit onderdelen uit de verzamelaar van techondernemer Jürgen Ingels. Die omvat onder meer het Sokol-ruimtepak van Frank De Winne en de 1:1 replica van de 5 ton zware cockpit van de Space Shuttle Atlantis, waarmee Frimout 143 keer rond de aarde vloog.

Op de expo zie je ook een replica van de Spoetnik, de eerste satelliet rond de aarde, een replica van de Vostok ruimtecapsule én de schietstoel van Yuri Gagarin, de eerste man in de ruimte. In de Amerikaanse zone staan replica’s van zowel een Gemini- als een Mercury-ruimtecapsule, de voorgangers van het Apollo ruimteprogramma. Van Apollo is er onder meer een 1:10 replica van de drietraps Saturnus V draagraket, die gebruikt werd bij de maanmissies.

De NASA 3D-geprinte Mars-hub - uit het Design Museum in London - biedt een blik op de toekomst, met name op het wonen op de planeet Mars. NASA selecteerde de Belg Xavier De Kestelier om dit ontwerp te bedenken. Een normaal ticket kost 14 €. Kinder- en andere kortingtarieven zijn te vinden op www.xpospace.be. <<(Koen Mortelmans) (foto: SPA©E – The Human Quest)

ACHTERGROND
SPA©E – The Human Quest geeft ook een overzicht van Belgische bedrijven die momenteel actief zijn in de ruimtevaart en de rol die ze erin spelen. Zo werd de hittebestendige parachute van de Marslander Perseverance geweven op een weefmachine van het Ieperse Picanol. Jürgen Ingels onderstreept dat heel wat technologieën die werden ontwikkeld tijdens de race naar de maan later elders een toepassing vonden en nu niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken zijn. Als voorbeeld vernoemt hij de Tefal-pan. De harde kern van zijn verzameling is een grote hoeveelheid ruimtevaartreplica's, merendeels op ware grootte. Er waren achttien trucks nodig om de collectie naar België te transporteren.

Een Fins bedrijf had de replica's gebouwd in opdracht en naar de originele plannen van NASA, om de ruimtevaart te promoten in Afrika. Het Finse bedrijf ging failliet en de curator besloot de collectie te veilen. Doordat hij een hoog bod uitbracht op de collectie als geheel in plaats van op individuele stukken, kon Ingels het hele pakket kopen.