Schneider Electric lanceert ‘next generation’ multicarrier

Wie als ontwikkelaar een beloftevol concept opmerkt, kan twee richtingen uit: of je bouwt een flauwe kopie, of je doet zoals Schneider Electric. Je voegt er je eigen innovatie aan toe. Dat is exact wat het bedrijf deed met de Lexium MC12 multicarrier.

Trefwoorden: #multicarrier, #Schneider Electric, #verpakking

Lees verder

Partner Info

( Foto: Schneider Electric )

ENGINEERINGNET.BE - Het resultaat is een performant transportsysteem dat de verpakkingsindustrie en andere sectoren mooie diensten kan bewijzen.

We laten Rick Laan, Offer Manager Motion Control & Robotics bij Schneider Electric zelf vertellen waarom het bedrijf vandaag een eigen multicarrier systeem lanceert: “We zien al langer dat eindklanten in de CPG-markt een grotere diversiteit aan producten in de markt willen zetten. Vandaag kan je kiezen uit tientallen smaaksoorten, merken en verpakkingen. Dat heeft gevolgen voor de machines die deze producenten willen, want die grotere diversiteit moet uiteraard in het ontwerp ingebed worden.

Een multicarrier transportsysteem komt tegemoet aan die noden. We hebben reeds een breed portfolio met performante oplossingen voor end-of-line packaging in huis. Ik denk onder meer aan onze deltarobot en de carthesiaanse systemen die al langer hun merites bewijzen. Maar als toonaangevend bedrijf zijn we voortdurend op zoek naar interessante aanvullingen. Vandaar de lancering van ons eigen producttransportsysteem, de Lexium MC12 Multicarrier.”

Modulaire opbouw
Het systeem is bedoeld om het interne producttransport in een machine op een snelle, flexibele en nauwkeurige wijze te regelen. De uitvoering bestaat uit vijf basisonderdelen: rechte segmenten, bochten van 45°, geleiderails, productdragers en voedings- en communicatiebruggen Het traject kan volledig naar eigen wens opgebouwd worden. Op of tussen de dragers kunnen vervolgens diverse producten getransporteerd worden binnen een machine, volgens het zelf opgestelde traject en aan de individueel ingestelde snelheid.

De dragers kunnen bovendien afzonderlijk aangestuurd worden. Er is dus een pak meer flexibiliteit mogelijk in vergelijking met een standaard transportband. De wagentjes kunnen bovendien zonder gereedschap ge(de)monteerd worden. De aandrijving van de dragers wordt voorzien via lineaire motoren. In het verleden bleek het moeilijk om de nauwkeurigheid in bochten te bewaren. Daarom konden er in bochten geen werkposten of robots komen. Schneider Electric kon dit synchronisatievraagstuk oplossen, waardoor het wel mogelijk is om de ruimte in de bochten te benutten.

Weg met kabelspaghetti
Laan wijst nog op andere voordelen: “We zorgden ervoor dat de voeding en communicatie via bruggen verbonden worden tussen de segmenten. Zo hoeft niet elk segment voorzien te worden van een eigen voedings- en communicatiekabel. Dat beperkt uiteraard sterk de benodigde kabelhoeveelheid waardoor machinebouwers een visueel mooi afgewerkte machine kunnen afleveren. Daarnaast biedt deze vrije ruimte plaats voor werkstations, robots of ander veldapparatuur. Ook aan de reinigbaarheid werd gedacht, want het systeem draagt de IP65 classificatie. Elk systeem is dankzij de inzet van (gehard) staal voor zowel de geleiders als de rollen bovendien zeer robuust.

Het geheel wordt aangestuurd door de PacDrive 3 motioncontroller op basis van EcoStuxure Machine Expert configuratiesoftware, hetzelfde platform dat ook voor de andere motionproducten van Schneider Electric ingezet wordt. Eén controller is voldoende om bijvoorbeeld een combinatie van multicarrier, deltarobot en carthesiaanse robot aan te sturen.

We zien dat machinebouwers zeer creatief omgaan met ons systeem. Zo weet ik van een gebruiker die tools aan de carriers vastmaakt en er producten onderdoor laat lopen. Met de nauwkeurigheid en bewegingsmogelijkheden van het systeem kun je de producten dan heel precies bewerken. Daarnaast zie ik ook in assemblage-applicaties veel potentieel, waarbij de dragers de werkstukken tussen de bewerkingsstations vervoeren.”

www.se.com/be/nl/