Resultaten van de studie naar de eigenschappen van Higgs boson vrijgegeven

Tien jaar na de aankondiging van de ontdekking van het Higgs-deeltje, rapporteren de internationale ATLAS- en CMS-samenwerkingsverbanden bij de Large Hadron Collider (LHC) de resultaten van hun uitgebreide studies.

Trefwoorden: #ATLAS, #CERN, #CMS, #Higgs

Lees verder

research

( Foto: CERN )

ENGINEERINGNET.BE - De onafhankelijke studies beschreven in twee artikels gepubliceerd in Nature, tonen aan dat de eigenschappen van het deeltje - voorspeld door het standaardmodel van de deeltjesfysica - consistent zijn met die van het Higgs-deeltje,

De studies tonen ook aan dat het deeltje een steeds krachtiger middel wordt om te zoeken naar nieuwe, onbekende fenomenen, die (bij vondst) zouden kunnen helpen om enkele van de grootste mysteries van de natuurkunde te ontcijferen, zoals de aard van de mysterieuze donkere materie in het universum. Higgs boson is van fundamenteel belang is om het universum zoals wij het kennen te beschrijven.

In deze nieuwe, onafhankelijke onderzoeken, werd gebruik gemaakt van de volledige LHC Run 2-datasets, die elk meer dan 10.000 biljoen proton-protonbotsingen en ongeveer 8 miljoen Higgs-bosonen omvatten (30 keer meer dan ten tijde van de ontdekking van het deeltje).

Klik hier om de studies in Nature na te lezen: ATLAS - CMS

Op de foto: bovenaan de ATLAS-detectors en onderaan die van CMS.