TU Eindhoven ontwikkelt elektrische raceauto met zeer korte oplaadtijd

Studententeam InMotion heeft zelf koelmethode ontworpen, waardoor hun elektrische raceauto voor lange afstandsraces in staat is om in 12 minuten volledig op te laden.

Trefwoorden: #auto, #batterij, #race

Lees verder

research

( Foto: TU/e - Jerome Wassenaar )

ENGINEERINGNET.BE - InMotion startte drie jaar geleden met de bouw van de raceauto, waar momenteel in totaal 35 studenten aan meewerken. De auto reed tijdens testen op Circuit Zandvoort al eens 225 kilometer per uur en kan volgens modellen richting de 300 kilometer per uur.

Bijzonder is het batterijpakket dat dezelfde capaciteit heeft als een standaard Tesla model 3, te weten 58 kilowattuur, maar wel twee keer zo snel oplaadt, namelijk in twaalf minuten. Voor zover bekend is dit de enige elektrische auto voor lange afstandsraces die dat kan.

Inmiddels ontwikkelt het team het batterijpakket verder door, met als doel om de oplaadtijd te verkorten tot enkele minuten, een echte pitstop dus.

Het geheim zit hem in de koeling van het batterijpakket, aldus teammanager Ewout Timmermans. “Tijdens het snelladen van een batterijpakket met honderden cellen dicht bij elkaar komt minstens duizend keer meer warmte vrij dan bij het opladen van een telefoon."

"Daar kunnen de batterijcellen niet tegen, boven de 45 graden degraderen ze vrij snel. De auto verliest zijn actieradius en moet vaker worden opgeladen. Bovendien neemt het risico op kortsluiting en brand toe als de batterij oververhit raakt.”

Daarom heeft het team een koelmethode ontwikkeld waarbij koelplaten gevuld met koelvloeistof tussen de modules met cellen zijn geplaatst. Op die manier onttrekken ze warmte aan het batterijpakket zodat de accu sneller kan laden zonder oververhit te raken.

“We zijn nu bezig om de techniek te verfijnen door op celniveau te koelen, waardoor we binnen enkele minuten kunnen laden. Aangezien er zo’n 360 cellen in een batterijpakket zitten, is dat een flinke uitdaging”, stelt Timmermans.

InMotion wil met de zeer korte laadtijd van hun raceauto de huidige auto-industrie uitdagen. Door aan te tonen dat de laadtijd van elektrische auto’s drastisch is te verkorten, hopen ze de drempel richting elektrisch rijden weg te nemen en de wereld een stukje groener te maken.