Peter Landschützer aangesteld als onderzoeksdirecteur VLIZ

Met deze aanstelling investeert VLIZ in versneld onderzoek op het raakvlak van klimaat, oceaan en biodiversiteit, conform het convenant met de Vlaamse overheid voor de periode 2022-2026.

Trefwoorden: #directeur, #onderzoek, #VLIZ

Lees verder

HR

( Foto: VLIZ )

ENGINEERINGNET.BE - Als klimaatwetenschapper was Peter Landschützer voorheen aan de slag in het Max Planck Instituut voor Meteorologie te Hamburg.

Landschützer behaalde zijn Master in Environmental Systems Science aan de Oostenrijkse Universiteit van Graz in 2011. Zijn masterthesis over de uitwisseling van koolzuurgas en zuurstofgas tussen de atmosfeer en de oceaan schreef hij aan de Universiteit van Bergen in Noorwegen.

In 2014 voltooide hij aan de Universiteit van East Anglia (Norwich, Engeland) zijn doctoraat over de variabiliteit van de globale koolstof reservoirs in de oceaan. Van 2014 tot 2016 werkte hij als postdoctoraal onderzoeker in het Zwitsers Federaal Instituut voor Technologie (ETH) te Zürich.

Daarna ging hij aan de slag als wetenschapper in het departement ‘De oceaan in het systeem Aarde’ van het Max Planck Instituut voor Meteorologie (MPI-M) waar hij aan het hoofd stond van de afdeling ‘Observatie, Analyse en Synthese’.

De onderzoeksinteresse van Landschützer was tot nu toe hoofdzakelijk gericht op de variabiliteit van de wereldwijde koolstofcyclus in de oceaan en de effecten daarvan op het klimaat en mariene ecosystemen. Zijn onderzoek had steeds bijzondere aandacht voor de Zuidelijke Oceaan.

Door zijn nauwe samenwerking met zeilers, kon hij bijvoorbeeld CO2-metingen verzamelen tijdens de Vendée Globe zeilrace van 2021. En dit in regio's van het zuidelijk halfrond die anders moeilijk bereikbaar zijn.

Ook binnen zijn nieuwe job zal Landschützer deze CO2-metingen verderzetten in nauwe samenwerking met de onderzoekers van MPI-M en het VLIZ ICOS-team. Daarnaast zal hij de leiding nemen van het departement Onderzoek van het VLIZ en zich toeleggen op nieuwe onderzoekslijnen rond de effecten van klimaatverandering op kustgebieden.