Eerste bouwmachine met waterstofverbrandingsmotor

BAM Infra Nederland is er samen met Koninklijke van Twist in geslaagd een op diesel aangedreven asfaltspreidmachine om te bouwen naar een machine met een waterstofverbrandingsmotor.

Trefwoorden: #BAM, #bouw, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: screen YouTube - BAM Infra )

ENGINEERINGNET.BE - Dit is de eerste machine in de bouw die op een waterstofverbrandingsmotor rijdt. De inzet van deze machine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur.

Dit komt neer op een reductie van ruim 80.420 kilogram CO2 en nagenoeg geen uitstoot van stikstofoxide op jaarbasis. De waterstoftank kan in tien tot vijftien minuten worden bijgevuld.

Veelal wordt voor waterstof een brandstofcel toegepast. BAM Infra heeft gebruikgemaakt van een waterstofverbrandingsmotor. In tegenstelling tot de brandstofcel is voor een waterstofverbrandingsmotor de kwaliteit van waterstof niet belangrijk.

Deze machine kan daardoor draaien op elke kwaliteit waterstof. Hierdoor kan worden bespaard op de reiniging tijdens de productie van waterstof en bestaat de mogelijkheid reststromen waterstof te gebruiken als brandstof.