• 02/05/2012

Nieuwe kansen voor leveranciers en afnemers van lignine

Lignine staat in de papierindustrie vooral bekend als afvalmateriaal, maar het is ook een waardevolle grondstof die toepasbaar is in mobiele telefoons of in de automotive industrie.

Trefwoorden: #automotive², #CHAPLIN, #lignine, #papierindustrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL -- Het TNO nodigt leveranciers en afnemers van lignine uit om deel te nemen aan een nieuw platform: 'CHAPLIN: CHemistry Applications LIgniN'.

Lignine is een stof, die te vinden is in plantenresten en dus ook in houtpulp dat de grondstof is voor de papierindustrie.

Papierfabrikanten halen de lignine met behulp van zwavel uit de pulp en gebruiken het vervolgens om energie op te wekken voor hun processen.

Lignine uit de papierindustrie kan bovendien dienen als bindmiddel voor asfalt of beton. Maar als lignine zwavel bevat, dan is het niet geschikt voor andere toepassingen.

Dat is jammer, zegt Jan Harm Urbanus, die manager is van het Programma 'Bio Based Building Blocks' van TNO: "Lignine bestaat uit aromatische ringstructuren en die zijn zeldzaam in de natuur en bovendien op veel terreinen toepasbaar."

"Een paar voorbeelden maken dat duidelijk. Lignine die niet is vermengd met zwavel kan een natuurlijke vervanger zijn van plastics in de automotive industrie en mogelijk ook staal vervangen in composiet materialen."

"Het heeft geleidende eigenschappen en is daarmee zelfs een alternatief voor de kostbare en zeldzame aardmetalen die nu in gebruik zijn om mobiele telefoons aan de praat te krijgen."

Zwavelvrije lignine is tegenwoordig in steeds grotere hoeveelheden beschikbaar, vertelt Urbanus: ‘’Het is een bijproduct van diverse industriële processen. De productie van bioethanol is daarvan een voorbeeld. Maar lignine hoeft helemaal geen bijproduct te zijn. Het is een volwaardige grondstof, die winstgevende toepassingen heeft.’’

Het gaat niet om kant-en-klare toepassingen. Urbanus: "Daarvoor zijn nog ontwikkelingen nodig. Dat vraagt om intensieve samenwerking tussen het bedrijfsleven en TNO als kennisinstituut."

"TNO neemt het initiatief en nodigt leveranciers en afnemers van lignine uit om deel te nemen aan CHAPLIN. Samen kunnen we nieuwe en winstgevende producten ontwikkelen. TNO heeft de processen om lignine zonder zwavel uit biomassa te halen ook al voorhanden."


(GL)