Testen strategie om asteroïden af te buigen met DART-sonde

Doel van de inslag is het testen van een strategie om asteroïden af te buigen. Voor de Koninklijke Sterrenwacht van België, die betrokken is bij planetaire verdediging, is dit een belangrijke stap.

Trefwoorden: #DART, #ESA, #ruimte

Lees verder

research

( Foto: Koninklijke Sterrenwacht van België )

ENGINEERINGNET.BE - Eind vorig jaar is de DART-sonde opgestegen vanaf de Vandenberg Space Force basis in Californië (VS). Zijn reis eindigt over enkele dagen en zal de afbuiging van asteroïden door de inslag van de sonde bestuderen.

Het doel van de missie is de Dimorphos asteroïde. Het is de kleinste van een binair systeem van asteroïden genaamd Didymos en heeft een diameter van ongeveer 160 meter.

Het is een planetair verdedigingsexperiment op ware grootte met een inslagsnelheid van ruim 22.000 kilometer per uur. Het experiment zorgt voor een beter begrip van het binaire systeem Didymos.

Door het systeem voor en na de inslag te bestuderen, en waarnemingen en numerieke simulaties te vergelijken, komen we meer te weten over de ‘grote stenen’ die door de ruimte bewegen en een bedreiging voor de aarde kunnen vormen.

De Koninklijke Sterrenwacht van België is op diverse niveaus betrokken bij de studie van het Didymos-systeem. Ze maakt deel uit van het DART-observatieteam dat via telescopen op aarde informatie over het systeem verzamelt voor, tijdens en na de inslag.

De Sterrenwacht neemt deel aan de analyse van deze data om de veranderingen in de baan en de rotatie van Dimorphos af te leiden. Wetenschappers van de Sterrenwacht vergelijken de waarnemingen met numerieke simulaties die zijn gebruikt om de evolutie van de twee asteroïden na de DART-inslag te voorspellen. Op die manier bestuderen ze de dynamiek van het systeem en de interne structuur van de asteroïde Dimorphos.

Ook is de Sterrenwacht betrokken bij de Hera-missie van ESA, die in 2027 het Didymos-systeem zal bezoeken om de inslagresultaten, de interne structuur van de asteroïden en hun evolutie verder te bestuderen.

De Hera-sonde draagt twee CubeSats: Juventas en Milani. De eerste wordt ontwikkeld onder de wetenschappelijke verantwoordelijkheid van de Sterrenwacht. Hij wordt uitgerust met allerlei instrumenten, waaronder de GRASS-gravimeter, die bij de Sterrenwacht is ontworpen in samenwerking met het Spaanse bedrijf EMXYS.

De wetenschappers van de Sterrenwacht werken samen met hun collega’s van DART en Hera, partners in de projecten van de Europese Commissie PIONEERS en NEO-MAPP, waaraan de Sterrenwacht ook een bijdrage levert.

Het onderzoek in verband met de Hera-missie en de ontwikkeling van GRASS aan de Koninklijke Sterrenwacht van België wordt gefinancierd door het Belgische Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) met behulp van het ESA PRODEX-programma.

De programma’s PIONEERS en NEO-MAPP zijn gefinancierd uit het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de EU.