Slimme robots leveren aan vanuit magazijn naar productie

Met het project FlexIn²Log wil VIL, samen met 33 maakbedrijven en Sirris, de Vlaamse maakindustrie praktische ervaring laten opdoen voor een flexibele en efficiënte doorstroom van goederen tussen magazijn en productie.

Trefwoorden: #logistiek, #project, #robot, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar klantspecifieke productie (kleinere reeksen) met korte doorlooptijden, is het meestal de productieomgeving die een tandje bijsteekt. Nochtans is veel meer efficiëntie te halen in de aanvoerketen en de interne logistiek.

Door deze meer flexibel en transparant te maken, moet de productiemedewerker zich niet langer bekommeren over het materiaaltransport en de overdracht ervan en kan hij zich focussen op zijn kernactiviteit. Automatisering van deze interne logistieke bewegingen vrijwaart bovendien te veel manueel werk en mogelijke fouten in de planning of aansturing.

VIL zal in dit project nagaan hoe de logistieke aanvoerketen kan versneld en afgestemd worden om productiewisselingen te faciliteren. Tegelijk wordt gekeken naar het verkleinen of zelfs wegnemen van interne leverhoeveelheden zodat de productievoorraad afneemt.

Een doorgedreven digitalisering zal de voorspelbaarheid van de logistieke bewegingen verhogen. Bovendien zullen slimme robots instaan voor de aanvoer van de onderdelen naar de productieomgeving, wat de operatoren zal ontlasten van niet-productie taken en het aantal fouten (ontbrekende of verkeerde componenten in productie) drastisch zal verminderen.

Projectdeelnemers: 24Flow, ADB Safegate, Alphacim Consulting, Altachem, AVL Powders, CDM – Stravitec, CGK Group, Dana International, De Craecker Matrijzen, Easy Systems, Ervo- Projects, Esma, Flagstone, Gebroeders Doms, Gibas, Haelvoet, Jori, Melexis, Mondi Poperinge, MSD Metalworking, Novy, Paneltim, Pilz, Premium Sound Solutions, Saey, Scania, Scott Automation, Sedacta, Sick, TE Connectivity Belgium, Tekniplex, Van Hoecke Automation, WH Brady

Projectpartner: Sirris