Bertschi verdubbelt multimodale terminal in North Sea Port

De Zwitserse Bertschi Group heeft zijn terminal in Terneuzen in oppervlakte zo goed als verdubbeld. Dat is nodig om de stijgende vraag naar spoorvervoer voor het transport van chemische producten van en naar North Sea Port het hoofd te bieden.

Trefwoorden: #CO2, #multimodaal, #North Sea Port, #spoorvervoer

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - In het vervoer van chemische producten is Bertschi een eersterangs speler in Europa. De trein is voor hen de belangrijkste transportmodus, met een aandeel van 75% (tegenover 15% voor het binnenschip en 10% voor de truck).

De Zwitserse groep beschikt sinds 2008 over een spoorterminal in Terneuzen. Die is gelegen in het ValuePark, het 65 hectare grote platform voor logistiek, opslag en andere diensten aan de Braakmanhaven.

De totale oppervlakte van die terminal is opgetrokken van 12.000 naar 22.000 m², wat bijkomende ruimte voor de opslag van containers oplevert. Die is welkom omdat de vraag van klanten voor tussentijdse opslag en vervoer van containers fors toeneemt.

Tevens zijn de sporen met 225 meter verlengd, zodat langere treinen op de terminal kunnen komen laden. Bovendien kan de locomotief via een nieuwe wissel nu makkelijk weer naar de kop van de trein rijden, zodat de trein bij vertrek niet eerst moet keren. Dat spaart dan weer tijd uit.

Bedrijven kunnen hierdoor meer lading op het spoor zetten. Dat vertaalt zich in een CO2-uitstoot die 70% lager ligt dan bij wegtransport.

Daarenboven zullen alle voertuigen en behandelingstuigen op zijn terminal voortaan op biobrandstof draaien. Zo stoten ze 90% minder uit en worden op jaarbasis honderden tonnen CO2 uit de lucht gehouden.