Eerste levering SAF via NAVO-pijplijn voor Brussels Airport

Sinds begin dit jaar wordt de NAVO-pijpleiding die Brussels Airport van kerosine bevoorraadt, opengesteld voor het transport van Sustainable Aviation Fuel (SAF). De allereerste lading werd ondertussen via deze weg getransporteerd.

Trefwoorden: #Brussels Airlines, #Brussels Airport, #duurzaam, #SAF

Lees verder

Nieuws

( Foto: Brussels Airport )

ENGINEERINGNET.BE - Brussels Airlines voerde ook al een symbolische eerste SAF-vlucht uit van Brussel naar Malaga.

Duurzame vliegtuigbrandstoffen kunnen vanaf nu op een vlotte, veilige en CO2-vrije manier geleverd worden op Brussels Airport via de NAVO-pijpleiding (CEPS of Central Europe Pipeline System).

Brussels Airport is de enige Belgische luchthaven die volledig is aangesloten op dit netwerk van pijpleidingen en was al langer vragende partij om naast kerosine ook SAF via deze pijpleiding te kunnen ontvangen.

ACHTERGROND
SAF of Sustainable Aviation Fuel is de verzamelnaam voor verschillende duurzame brandstoffen voor luchtvaart. SAF vermindert de uitstoot van broeikasgassen tot 80% gedurende de levensduur van de brandstof in vergelijking met het gebruik van fossiele vliegtuigbrandstof.

De Neste MY Sustainable Aviation Fuel die Brussels Airlines gebruikt wordt geproduceerd uit duurzaam gewonnen, 100% hernieuwbare afval- en restgrondstoffen, waaronder gebruikte bakolie en dierlijk vetafval. Brussels Airlines heeft voor dit pilootproject 2.000 vaten van elk 1.000 liter met een blend van 38% SAF aangekocht.