• 10/05/2012
  • |     BB

Eerste snellaadpunt met multi-uitgang voor elektrische wagens in België

Sinds eind januari kunnen klanten en -medewerkers voor het gebouw van ABB in Zaventem hun elektrische wagen opladen in amper 15 tot 30 minuten. Dit is meteen het allereerste multi-uitgangsnellaadpunt in België.

Trefwoorden: #elektrische wagen, #oplaadpunt, #opladen

Lees verder

ee_art

Download het artikel in

ABB kondigde in november 2011 al aan dat het volop de kaart zal trekken van de elektrische mobiliteit, slimme netwerken en energie-efficiëntie. Dirk Torfs, General Manager, Drives, MV Drives, Motors & Machines: “Het installeren van elektrische laadpalen bleef heel lang in een ‘kip of ei’-verhaal hangen, want zonder betaalbare elektrische wagens was er geen nood aan een goed netwerk van elektrische laadpalen en zonder laadpalen hadden de wagens geen afzetmarkt. Nu grote autobouwers zoals Nissan, Mitsubishi, Audi en BMW op de markt komen met elektrische wagens die financieel interessant worden voor bedrijven, en bovendien voor 120% aftrekbaar, is nu het moment aangebroken om in sneltempo een netwerk van laadpalen te installeren.”

Epyon-technologie
Met de nieuwe DC-laadtechnologie (2x 50kW) kunnen twee wagens naar verluidt ‘gelijktijdig in 15 tot 30 minuten opgeladen worden en dit met een minimale impact op het netwerk’. Daarbij komt nog dat de lader zelf de optimale laadstroom regelt voor beide auto’s op basis van de beschikbare netwerkcapaciteit.
De technologie in kwestie is ontwikkeld door Epyon, een Nederlands technologiebedrijf dat ABB in 2011 overnam. De eerste grote contracten zijn er al. Zo kondigde ABB begin januari aan dat het een aanbesteding van de Estse regering won om een netwerk van 200 snellaadstations te installeren. Deze opdracht is tot vandaag het grootste Europese contract voor laadpunten ooit én een wereldprimeur aangezien het om het eerste netwerk met een volledige landelijke dekking gaat.

Slim netwerk
De installatie van de 2 palen bij ABB in Zaventem maakt deel uit van een groter project waarbij het bedrijf zijn gebouwenbeheer en energieverbruik via een ‘slim netwerk’ van stroom wil voorzien. De bedoeling is zo efficiënt mogelijk energie te verbruiken in functie van de beschikbare elektriciteit en het energietarief van dat moment. Daarbij komt het grootste energieverbruik van het gebouw, het magazijn en de werkplaatsen.

In het‘slimme netwerk’ zal het verbruik gekoppeld worden aan de opgeslagen en geproduceerde energie, zodat bijsturing mogelijk is. In een latere fase zullen naar verluidt andere kantoren in de Benelux volgen waarbij eerst de voornaamste Benelux-vergaderlocaties - Rotterdam en Etten-Leur - een ‘slim’ netwerk zullen vormen, aldus het bedrijf in een persbericht. Medewerkers zullen op termijn gebruik kunnen maken van elektrische poolwagens om tussen de twaalf Benelux-locaties te pendelen.