Start-up Insens haalde 1,2 miljoen euro steun op

Hun oplossing voorkomt productiestops en vermindert energieverspilling op industriële bedrijven. De uitvoering is eenvoudig; een sensor wordt geïnstalleerd in de elektrische cabine van de machine en analyseert automatisch het gedrag ervan.

Trefwoorden: #besparing, #energie, #machine, #onderhoud, #start-up, #stilstand

Lees verder

Techniek

( Foto: Insens )

ENGINEERINGNET.BE - Insens werd in 2019 opgericht door Guillaume Francaux, Nicolas Verbeek en Gautier Waterlot en zij onderzochten de gemeenschappelijke problemen waarmee industriële bedrijven te maken hebben in een poging deze actuele problemen aan te pakken.

Het werd al snel duidelijk dat ongeplande stilstand van productiemachines de ergste nachtmerrie van een industriële manager kan zijn, aangezien dit tot 20% van de productiecapaciteit kan kosten en verliezen tot 200.000 euro per uur kan opleveren.

Door te kunnen anticiperen op machinestoringen kunnen bedrijven prioriteiten stellen bij onderhoudswerkzaamheden en dure stilstand voorkomen.

In tegenstelling tot andere oplossingen voor voorspellend onderhoud wordt hun oplossing RED geïnstalleerd in de elektrische kast van de machine (en niet op de machine zelf), waardoor het gemakkelijk te implementeren is, zelfs op moeilijk bereikbare of gevaarlijke plaatsen.

Bovendien wordt de gezondheid van de machine 24 uur per dag, 7 dagen per week geanalyseerd via de elektrische signalen van de machine, wat ook anders is dan alle andere tools voor voorspellend onderhoud.

Insens heeft onlangs getekend voor proefprojecten op verschillende industriële locaties, zoals TotalEnergies, Lhoist en Knauf. Het doel is eenvoudig: aanstaande storingen op verschillende machines detecteren om productiestops te voorkomen en mogelijke energieverbeteringen op diezelfde machines onder de aandacht brengen.

Het team haalde in totaal 1,2 miljoen euro op om de technische ontwikkeling van hun oplossing voort te zetten en nieuwe industriëlen ervan te overtuigen hun oplossing toe te passen.

Het bedrijf zal zijn personeelsbestand tegen eind 2023 verdubbelen om de O&O-ontwikkelingen te versnellen, de productiecapaciteit te verdrievoudigen en de industriële klanten de nodige ondersteuning te bieden.