Nieuwe ontwikkeling in recycling windturbinebladen

Een Europees consortium, met onder meer TNO, ontwikkelt een commercieel levensvatbare en schaalbare oplossing voor het dreigende overschot aan afgedankte windturbinebladen.

Trefwoorden: #recyclage, #rotor, #windturbine

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Steeds meer windturbines moeten de komende vijf jaar uit bedrijf worden genomen en vervangen. Het is dus cruciaal dat er nu al oplossingen worden ontwikkeld.

Het EoLO-HUBs-project richt zich op het terugwinnen van glasvezel uit composieten op chemische wijze via groene solvolyse en via thermolyse. Ander doel is om kennis te delen en zo de Europese interactie te versterken.

Harald van der Mijle Meijer, senior consultant Wind Energy Technology bij TNO: ‘Een windpark ontmantelen is een complexe onderneming die verder gaat dan de gebruikelijke werkwijzen in bijvoorbeeld de olie- en gasindustrie. We zullen op demo-locaties laten zien dat er een businessmodel bestaat voor recyclen en opwaarderen van teruggewonnen materialen, zoals vezels vanuit de composieten uit windturbinebladen.’

TNO ontwikkelt bijvoorbeeld een end-of-life tool om industrieën te helpen de meest rendabele of duurzame beslissing te nemen. Ook komt er een modelleringsinstrument waarmee gebruikers de kosten, prestaties en vereisten van elk proces in de ontmantelingscampagne van windmolenparken in kunnen schatten. Opwaarderen van teruggewonnen vezels uit windturbinebladen tot producten is onderdeel hiervan.

Het Brightlands Materials Center laat in een praktijkomgeving zien hoe vezels uit windturbinebladen hergebruikt worden in nieuwe thermoplastische composieten. De output komt in de vorm van korreltjes, die bruikbaar zijn in kunststofproductietechnieken. Bijvoorbeeld spuitgieten voor de auto-industrie. Hiertoe wordt samengewerkt met Centro Ricerche Fiat.

De EU steekt bijna 10 miljoen euro in het EoLO-HUBs project. Partners zijn onder meer Jansen Recycling Groep, Aitiip Technology Centre (Spanje), Fraunhofer Gesellschaft en Mitsubishi Chemicals (Duitsland).

TNO verwacht de eerste demonstrator over drie jaar klaar te hebben, zodat geïnteresseerde partijen het potentieel van teruggewonnen composieten uit windturbinebladen in het echt kunnen zien.