UHasselt-magnetometer OSCAR-QUBE terug thuis

Na jaar aan boord van ruimtestation ISS is de diamantgebaseerde kwantummagnetometer van UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE terug thuis. Het toestel bracht tijdens het verblijf in de ruimte het magnetisch veld van de aarde in kaart.

Trefwoorden: #ISS, #ruimte, #sensor, #student, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Op 29 augustus 2021 werd de kwantummagnetometer aan boord van de SpaceX CRS 23 raket gelanceerd naar het ruimtestation ISS.

Het UHasselt-studententeam werd hiervoor geselecteerd door ESA Education binnen hun Orbit Your Thesis project. Een jaar lang zond de magnetometer vanuit de ruimte data door naar de UHasselt-campus in Diepenbeek. Goed voor 231 gigabyte aan metingen van het magnetische veld rond de aarde.

Teamleider Jaroslav Hruby (imo-imomec UHasselt): “Doel van het experiment was om te onderzoeken of onze technologie, waarbij we een synthetische diamant omvormen tot een ultragevoelige sensor met kwantumeigenschappen, stand kon houden in de ruimte.”

De studenten hebben ontzettend veel bijgeleerd doorheen dit hele project. Zowel op wetenschappelijk vlak met de ontwikkeling van de diamantgebaseerde sensor, het veelvuldig testen in het lab en het binnenkrijgen van de meetresultaten vanuit de ruimte.

Daarnaast leerden zij samenwerken in een heel interdisciplinair team van studenten met een achtergrond in onder meer fysica, informatica en ingenieurswetenschappen.

En hier eindigt het ruimteverhaal van OSCAR-QUBE nog niet. De Young Graduate Trainees van ESA (YPSAT) vroeg het team om een nieuwe magnetometer te laten meevliegen aan boord van de Ariane 6 raket. Deze raket zal voor het eerst gelanceerd worden in 2024.

Yarne Beerden, lid van OSCAR-QUBE: “We zijn nu volop aan het werk om een nieuwe sensor te ontwikkelen. We hebben heel veel over onze technologie geleerd aan boord van het ISS. Met deze nieuwe ruimtemissie willen we ons sensor nog perfectioneren.”

Lees ook onze eerder berichtgeving:
UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer
Diamanten kwantummagnetometer UHasselt vertrokken naar ISS
Magnetometer succesvol geïnstalleerd in ISS-ruimtestation