• 14/05/2012
  • |     BB

Eerste campagnejaar 'Energiecoole school' feestelijk afgesloten

Stedelijk Onderwijs Antwerpen en Eandis nemen initiatieven om energieverbruik van zo maar liefst 67 schoolgebouwen drastisch te verlagen.

Trefwoorden: #antwerpen, #eandis, #energie, #energiecool, #energiecoole school

Lees verder

opleidingen

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE -- Begin 2011 ging het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen een samenwerking aan met Eandis om het energieverbruik van de scholen drastisch te verlagen via energiebesparende maatregelen.

De uitdaging bestond erin om 80 % van de scholen tot de 20 % meest energiezuinige scholen van Vlaanderen te laten behoren door het uitvoeren van energiebesparende maatregelen, te investeren in groene energie en een doorgedreven energiebewustzijn.

Aanvankelijk waren 50 schoolgebouwen betrokken bij het project, goed voor 92 energiebesparende maatregelen. De samenwerking werd nadien uitgebreid tot 67 schoolgebouwen en 129 energiebe-sparende maatregelen. Daarvan zijn er al 16 uitgevoerd en staan er 88 gepland voor de tweede helft van 2012.

Dankzij die maatregelen kan Stedelijk Onderwijs Antwerpen fors besparen: 15 % minder aardgasverbruik (- 12.500.000kWh) en 10 % minder elektriciteitsverbruik (- 1.100.000kWh). Die besparingen zijn samen goed voor 3.000 ton minder CO2.

De overeenkomst met het Stedelijk Onderwijs Antwerpen is momenteel het grootste REG-project met openbare besturen in Vlaanderen.

Eandis en stad Antwerpen stellen 'met dit project uitvoering te geven aan een actief energiebeleid waarbij duurzame energiebesparingen en groene energieprojecten worden gerealiseerd'.

Muzikaal ondersteund door een optreden van de popgroep ‘School is Cool’, had op 11 mei 2012 in Antwerpen het slotevenement plaats van het eerste campagnejaar.


ACHTERGROND
Meer informatie over de campagne en ingezonden projecten: www.energiecooleschool.be.

Het Vlaamse ondersteuningsbeleid op het vlak van energiebesparing en rationeel energiegebruik (kortweg REG) heeft de afgelopen jaren vruchten afgeworpen. Analyses van het energiegebruik over alle klantensegmenten heen, tonen evenwel aan dat er op vlak van REG nog een besparingspotentieel van circa 30 % is.
Namens de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders, zoals IMEA, organiseert Eandis reeds jaren een waaier van acties en initiatieven ter bevordering van het rationeel energiegebruik. Dat aanbod is ook gericht aan openbare besturen die actief deelnemen aan de REG-initiatieven, omwille van hun voorbeeldfunctie en om de eigen energiefactuur te drukken.