Europees project legt basis voor 6G-netwerkarchitectuur

De Nederlandse Universiteit van Amsterdam leidt een nieuw, driejarig Europees project over de systeemarchitectuur voor toekomstige 6G mobiele netwerken.

Trefwoorden: #6G, #mobiel, #netwerk

Lees verder

Nieuws

( Foto: putilich - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Een 5G mobiel netwerk zal naar verwachting tegen 2025 in alle stedelijke gebieden zijn uitgerold, en er wordt nu al nagedacht over de opvolger ervan: een 6G-netwerk dat in de eerste helft van het volgende decennium moet worden uitgerold.

De EU neemt nu het voortouw bij het definiëren van de architectuur van dit netwerk. Het publiek-private partnerschap European Smart Networks and Services Joint Undertaking heeft een budget van 6 miljoen euro toegekend voor een onderzoeksproject dat ideeën ontwikkelt voor deze systeemarchitectuur.

Bij dit project, geheten DESIRE6G, zijn vijftien Europese partners betrokken, waaronder grote bedrijven als Ericsson, NVIDIA, Telefonica en NEC, enkele kleine en middelgrote ondernemingen en academische partners.

Projectcoördinator Chrysa Papagianni (UvA): '6G-netwerken moeten voldoen aan prestatie-eisen waarin 5G-systemen tekortschieten, nieuwe technologieën mogelijk maken, en de bestaande bedrijfsmodellen en rollen van mobiele netwerken verder transformeren.'

Voorbeelden van nieuwe 6G-toepassingen zijn intelligente samenwerkende robots die in fabrieken werken en telepresentie binnen een omgeving waarin online en fysiek zijn samengevoegd. In zo'n omgeving kunnen gebruikers in real time communiceren met digitale kopieën van andere mensen of objecten door middel van multisensorische interacties dankzij virtual reality en augmented reality systemen.

6G bereikt naar verwachting een piekdatasnelheid van circa 1 terabit per seconde, een vertraging van minder dan 1 milliseconde en een netwerkcapaciteit die 100 keer hoger ligt dan die van 5G, waarbij tot tien miljoen apparaten per vierkante kilometer worden ondersteund. Qua radiofrequentie zet 6G hoogstwaarschijnlijk de trend voort om steeds hogere frequenties te gebruiken, voorbij de millimetergolven naar de terahertz-band.

Doel van het project is om het netwerk volledig te automatiseren en de prestaties ervan te optimaliseren met AI op elk niveau in de 6G-systeemarchitectuur. Verder om diepe programmeerbaarheid te faciliteren van het 6G-netwerk, om aan extreme prestatie-eisen te voldoen en de flexibiliteit en herbruikbaarheid van de infrastructuur te vergroten. En integratie van security by design, alsmede optimalisatie van de architectuur voor uitrol in cloud-omgevingen.

Eind 2025 zullen twee demonstrators worden getoond. Eén demonstrator is gebaseerd op een digitale tweeling van industriële robottoepassingen. De andere gaat over fabrieksonderhoud, waarbij videostromen van enkele onbemande vliegtuigjes worden verwerkt en weergegeven in een augmented reality- of virtual reality-headset.