• 15/05/2012

Ook VOKA geeft visie op rapport-Soete

Expertengroep van Luc Soete analyseerde voor de tweede keer het innovatie-instrumentarium in Vlaanderen.

Trefwoorden: #rapport-Soete, #voka

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Ook VOKA heeft intussen haar standpunt inzake het rapport-Soete bekend gemaakt.

In haar nieuwe rapport analyseert de expertengroep van Luc Soete voor de tweede keer het innovatie-instrumentarium in Vlaanderen.

Voka steunt de conclusies van dit rapport. Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka: “De experten wijzen terecht op de versnippering van het innovatiebeleid en de wildgroei aan initiatieven om innovatie te ondersteunen. Voor onze ondernemingen is het belangrijk dat een innovatie commercieel gevaloriseerd wordt, zodat met de inkomsten nieuwe innovatie mogelijk wordt. Hetzelfde zou moeten gelden voor de vele overheidsinitiatieven: zorg dat wat er is winst oplevert, alvorens nieuwe initiatieven op te richten.”

In Vlaanderen blijkt het ook moeilijk om na de onderzoeks- en ontwikkelingsfase een innovatie ook effectief op de markt te brengen.

Libeer: “Het aanpakken van deze innovatieparadox moet een centraal aandachtspunt zijn in het innovatiebeleid. Het samenbrengen van de bevoegdheid voor innovatie en economie, zoals de expertengroep suggereert, is alvast een cruciale eerste stap.”

Voorts pleit het rapport-Soete voor een integratie en samensmelting van overlappende, complementaire initiatieven. Zo kan men synergievoordelen halen en effectieve impact genereren. Volgens Voka kan een uniek ondernemingsloket hier een antwoord op vormen.

Een ander opvallend punt in het rapport Soete, is het pleidooi voor de uitbouw van een Vlaams clusterbeleid. “We pleiten al jaren voor zo’n clusterbeleid. Dat zou het sluitstuk moeten zijn van het industrieel beleid dat de Vlaamse regering wil voeren”, besluit Jo Libeer.


(KV) (afbeelding Europese Commissie)