• 07/02/2012

'Bekaert is geen geïsoleerd geval'

Jo Libeer waarschuwt in een opiniestuk voor erosie van ons industrieel weefsel.

Trefwoorden: #bekaert, #crisis, #industrieel weefsel

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder Voka, schreef een opiniestuk dat waarschuwt voor de erosie van ons industrieel weefsel.

In het stuk meldt hij onder meer:

“De onheilstijdingen van bedrijven die moeten ontslaan, nemen weer toe. (…) Het nieuws van de dringende herstructurering bij Bekaert gisteren is daar een typevoorbeeld van. Maar Bekaert is geen geïsoleerd geval. (…)”

“Er is met andere woorden iets structureel mis: ons industrieel weefsel erodeert langzaam maar zeker. (…)”

“De overheid is zich bewust van de problemen en onderneemt acties, maar we moeten vaststellen dat het bijna altijd ‘too little and too late’ is. (…) Het beleid kan blijkbaar onvoldoende de weerstanden overwinnen om moedige, want moeilijke maatschappelijke keuzes te maken. (…)”

“Op federaal niveau moet men dringend de inflatie en de loonkosten onder controle brengen: de inflatie bedraagt 3,5%, waardoor de loonkost ontspoort. Als men de BTW zou verhogen tijdens de begrotingscontrole, dan moet dit dus zeker geneutraliseerd worden in de index.”

“De voornaamste oorzaak van die oplopende inflatie ligt bij de energieprijzen: de distributietarieven moeten dalen in plaats van telkens toe te nemen en er moet ook eindelijk werk gemaakt worden van een effectieve concurrentie in de energieproductie. Aangezien zo’n grondige hervorming van de energiemarkt tijd zal vragen, is het aangewezen dat de regering intussen de loonkostenevolutie onder bedwang houdt om de onhoudbare loon-prijzenspiraal te doorbreken, zoniet riskeren nog veel meer jobs te sneuvelen.”

“Ondertussen heeft de Vlaamse regering met de Industrieraad Vlaanderen al het platform gecreëerd om die noodzakelijke agenda vast te leggen en de uitvoering ervan op te volgen. Het komt er nu op aan dat men focust op een beperkt aantal maatregelen die snel een significant verschil kunnen maken op het terrein. Zo is het evident dat het systeem van groenestroomcertificaten grondig wordt herzien, zoniet riskeert die factuur op te lopen tot 1 miljard euro tegen 2020. (…)”

“Vervolgens verdient de oplevering van het reeds lang aangekondigde decreet voor de geïntegreerde milieu- en bouwvergunning absolute prioriteit zodat nieuwe investeringen sneller en eenvoudiger vergund kunnen worden.”

“(…) De competitieve omgeving waarin ondernemingen werken – laat dat duidelijk zijn – kan geen bijkomende lastenverhoging verdragen. Dergelijke ingreep tijdens de komende begrotingscontrole zou immers een vernietigend effect hebben op het reeds geplaagde economische weefsel. (…)”


(KV)(foto wikipedia)