• 15/05/2012
  • |     BB

Umicore en Prayon bouwen pilootinstallatie in Engis

Nieuwe joint venture Belife focust op ontwikkeling geavanceerde productieprocessen van op fosfaat gebaseerde kathodematerialen.

Trefwoorden: #energie, #prayon, #umicore

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Umicore maakt zijn plannen bekend om in samenwerking met fosfaatproducent Prayon kathodematerialen op basis van fosfaat ontwikkelen en produceren voor herlaadbare lithium-ion batterijen.

De samenwerking krijgt de vorm van een joint venture met de naam ‘beLife’ waarvan Prayon voor 51% en Umicore voor 49% eigenaar is.

De joint venture installeert meteen een industriële pilootfabriek in Engis, waar de belangrijkste productiesite van Prayon staat.

De geproduceerde materialen zijn bestemd voor batterijen die worden gebruikt voor de opslag van energie en voor batterijen voor hybride en elektrische voertuigen.

Umicore en Prayon ontwikkelen afzonderlijk al een aantal jaren lithium iron phosphate (LFP) technologie en de joint venture zal profiteren van het belangrijke intellectuele eigendom van beide ondernemingen, zoals de wereldwijde licentie van Prayon voor de productie en de verkoop van LFP-materialen.

De pilootplant zal naar verwachting in de komende maanden operationeel zijn.


ACHTERGROND
Lithium ijzerfosfaat (LiFePO4) is een kathodemateriaal dat wordt gebruikt om energie op te slaan in herlaadbare lithium-ionbatterijen. Het kathodemateriaal is een van de belangrijkste en differentiërende onderdelen van lithium-ionbatterijen en speelt een essentiële rol in de prestaties en kosten van een herlaadbare batterij.